GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riksväg 15 kan få ny rondell

Riksväg 15 genom Osby hyser redan ett antal rondeller. Nu kan det vara på väg att bli fler.
Osby • Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 14:50
Korsningen Kälsvedsvägen/riksväg 15 sett från norr.
Korsningen Kälsvedsvägen/riksväg 15 sett från norr.
Foto: Magnus Wahlström

Samhällsbyggnadsförvaltningen har nämligen kommit med ett förslag om att bygga en cirkulationsplats, inklusive övergångsställen, i korsningen riksväg 15 och Kälsvedsvägen.

I en skrivelse beskrivs korsningen i nuläget som trafiksäkerhetsmässigt osäker. Busshållplatser på bägge sidor och inga övergångsställen nämns som två bidragande faktorer till osäkerheten. Den tillåtna hastigheten om 60 kilometer i timmen är en annan parameter.

I slutet av augusti i år krockade en mopedist med en lastbil i korsningen, vilket också lyfts som ett exempel i skrivelsen.

Behovet av att höja trafiksäkerheten på platsen bedöms inte bli mindre framöver – snarare tvärtom. I området såväl byggs som planeras det att byggas flera potentiella trafikdragare. Ett exempel är Osby glas nya fabrik. Ett annat är den nya brandstationen som ska ligga i nära anslutning till den södra delen av korsningen.

Dessutom växer det nya handelsområdet med fler verksamheter fram ett stenkast bort. Totalt sett spår förvaltningen en ”markant ökad trafikmängd” i korsningen.

En förutsättning för rondellbygget är dock att Trafikverket går med på att finansiera hälften av kostnaden som totalt sett beräknas till drygt 7,6 miljoner kronor. En ansökan om medfinansiering är inskickad till Trafikverket. Beviljas ansökan krävs det att bygget sker under 2022.

Det krävs även politiska beslut för finansieringen av den andra halvan av kostnaden, kommunens del.

Ärendet har varit uppe i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott och ska framöver diskuteras ytterligare politiskt.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.