Annons

Efter oväntade bänkningen: "Stel stämning"

Landslagsspelarna fortsätter att överge Häcken.
Och det sker återigen under turbulenta former.
– Det är lite stel stämning, säger Julia Zigiotti Olme, som tillsammans med Emma Kullberg bänkades efter att inte ha förlängt sina kontrakt.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme, Häckenspelare några veckor till, under tisdagens landslagsträning utanför Dublin inför torsdagens VM-kvalmatch mot Irland.
Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme, Häckenspelare några veckor till, under tisdagens landslagsträning utanför Dublin inför torsdagens VM-kvalmatch mot Irland.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Frågar man Häckens tränare Mats Gren handlade söndagens laguttagning bara om vanlig rotation bland spelarna. Men nog är det något som gnager när man väljer att bänka två av lagets bärande spelare mitt i den allsvenska guldstriden.

Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg fick inte plats i startelvan mot AIK, Häcken spelade 0–0 och SM-guldet gick till Rosengård.

Annons

– Det var tråkigt, vi ville verkligen ge allt för att ge Rosengård en match till slutet. Så det är klart att det är tråkigt att inte spela, och att de vinner SM-guld på det, säger Julia Zigiotti Olme.

Nytt äventyr

Från spelarnas håll är det tydligt att petningen berodde på att de båda valt att inte förlänga sina utgående kontrakt med Häcken. Den 15 november löper avtalen ut.

– Uppfattningen som jag fick var att vi blev bänkade för att vi inte hade skrivit kontrakt. Men om Mats eller klubben menar något annat... det kan inte jag svara för, säger Julia Zigiotti Olme.

Både hon och Kullberg är nu på plats i Irland för Sveriges bortamatch i VM-kvalet på torsdag. Må hända ett skönt miljöombyte efter helgens turbulens i klubblaget.

– Det är lite… inte dålig stämning, men stel stämning kanske, medger Zigiotti Olme om situationen i Häcken.

– Men vi har valt att inte förlänga, jag känner att det är dags för ett nytt äventyr och en ny utmaning.

"Kostade väldigt mycket"

Det är inte första gången den här hösten som det skaver mellan Häcken och spelare som vill ta nästa steg. Efter att Filippa Angeldahl skrivit på för Manchester City berättade mittfältaren för Aftonbladet att hon upplevt det som att Häcken försökt mörka intresset från England, men sportchefen Martin Ericsson svarade att klubben inte gjort något fel.

Angeldahl vill inte säga att det finns en röd tråd mellan de båda ärendena, men har svårt att förstå att Häcken höll Zigiotti Olme och Kullberg utanför startelvan mot AIK.

– Jag vet inte riktigt hur dialogen har gått där. Men det blir olyckligt när de inte startar två av sina bästa spelare och så kryssar man och guldet går till Rosengård. Det kostade dem väldigt mycket, säger Angeldahl.

Lever ihop

Var de båda landslagsspelarna hamnar härnäst återstår att se, men utomlands blir det och allra helst i samma klubb. Mittfältaren Julia Zigiotti Olme, 23, och backen Emma Kullberg, 30, är inte bara lagkompisar, de lever också ihop.

Annons

– Vi har ju samtal på egen hand med vår agent, men det är klart att vi går igenom det tillsammans. Samtidigt är vi individuella spelare och måste kolla vad som är bäst för oss själva. Så det är en mix däremellan, säger Julia Zigiotti Olme.

TT: Det optimala skulle vara att ni hittar en klubb som passar er båda?

– Ja, såklart. Man vill ha en trygghet, och det skulle ju vara perfekt om vi båda spelar fotboll och kan vara i samma klubb. Men om det inte blir så är det också okej.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons