Annons

Evergrande betalar inhemska långivare

Den krisdrabbade fastighetsjätten China Evergrande har betalat en räntenota till inhemska långivare på 121,8 miljoner yuan (drygt 160 miljoner kronor), enligt fyra källor.
Det handlar om ett obligationslån som dotterbolaget Hengda Real Estate Group tagit.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Krisdrabbade China Evergrande kan snart stämplas med "inställda betalningar" på kapitalmarknaden. Arkivbild.
Krisdrabbade China Evergrande kan snart stämplas med "inställda betalningar" på kapitalmarknaden. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Med ett skuldberg på över 300 miljarder dollar har Evergrande sedan slutet av september missat flera stora räntebetalningar. Men det har än så länge varit frågan om räntor som skulle betalas på lån som tagits utomlands – med i huvudsak utländska långivare.

"Inställda betalningar"

De inhemska långivarna har än så länge prioriterats och fått betalt.

Annons

Fastighetsutvecklarens skuldproblem har gett upphov till en våg av oro och spekulation kring skuldsättningsgraderna på den kinesiska fastighetsmarknaden.

I veckan kommer Evergrande officiellt få stämpeln "inställda betalningar" på kapitalmarknaden, om koncernen då inte har betalat en räntenota till utländska långivare som bolaget lät bli att betala den 23 september.

Marknadsoron kring Evergrande har lagt sig något på senare tid, efter uttalanden från Kinas centralbank och sedan två andra stora kinesiska fastighetsutvecklare betalat sina räkningar i tid.

Enligt Kinas centralbank är spridningseffekterna av Evergrandes skuldproblem i det kinesiska banksystemet kontrollerbart.

Kärvar med avyttringar

Evergrande har inlett en rekonstruktionsprocess, för att komma tillrätta med skuldberget. Men det har än så länge kärvat när det gäller de avyttringar av tillgångar som koncernen velat göra för att stärka kassan.

Bland annat har förhandlingarna om en försäljning av 51 procent av aktierna i fastighetsservicebolaget Evergrande Property Service till konkurrenten Hopson Development Holdings lagts på is, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor med insyn i utvecklingen.

I förra veckan rapporterade Reuters dessutom att statliga Yuexiu Property dragit sig ur samtalen om ett köp av Evergrandes regionala huvudkontor i Hongkong.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons