GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

För trångt Augustnålsöga för Kerstin Ekman?

Tidningens kulturchef Gunilla Wedding saknar Löpa varg bland årets Augustnomineringar
Augustkrönika • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 22:06
Gunilla Wedding
Gunilla Wedding
Foto: Privat

Först Nobelpriset och sedan Augustnomineringarna. Hösten är full av utmaningar när det kommer till att försöka sig på smarta och någorlunda kunniga gissningar kring vilka som blir årets stora och omdiskuterade litteraturpristagare.

Nobelpriset gick definitivt inte bra vad gäller gissandet för min del men det gjorde det nog inte för så många andra heller. I stället bjöd det på ett författarnamn som skapade stor nyfikenhet.

När det gäller Augustnomineringar är möjligheterna att pricka rätt lite större. I år var totalt 197 titlar anmälda till den skönlitterära klassen. Och jag var faktiskt helt säker på att en av de sex utvalda skulle vara Kerstin Ekmans täta och språkvackra Löpa varg. Så säker att jag nog skulle satt en rejäl slant på det om någon utmanat mig.

Ganska säker var jag också på Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna, Stöld, om samehat och tystnadskultur i norra Sverige som definitivt varit en av årets mest omskakande läsningar. Kanske skulle det också finnas plats för Susanna Alakoskis rytmiska, historiska svep i Londonflickorna och eventuellt också Agnes Lidbecks ännu inte utkomna tegelsten Nikes bok och Sara Stridsbergs mörka och sagodoftande novellsamling Hunter i Huskvarna.

När det gäller Augustnomineringarna är möjligheterna att pricka rätt lite större.

Så fel jag hade vad gäller alla titlar ovan så klart. Ingen finns med bland de utvalda sex och när det kommer till åtminstone Kerstin Ekman är det svårt att förstå varför. Få kan mäta sig språkligt med Ekman och på den här romanens förhållandevis få sidor finns ett imponerande koncentrat av det bästa med hennes författarskap. Men kanske gör två tidigare Augustpriser (Händelser vid vatten 1993 och Skraplotter 2003) samt totalt sex nomineringar att Augustnålsögat blir lite trängre.

Å andra sidan glädjer jag mig verkligen åt de fem böckerna som tog sig igenom det där ögat, inte minst åt Elin Cullheds Sylvia Plath-roman Eufori och Mats Jonssons serieroman När vi var samer som bägge finns med på min mycket långa lista över böcker jag verkligen ska läsa när tiden räcker till.

Att jag sedan också är lite besviken över att Anders Dahlberg och Anna Frosters både lättillgängliga och lite udda populärvetenskapliga bok Svamparnas förunderliga liv inte fanns med bland årets nominerade i fackboksklassen har nog mest med mitt eget ständigt växande svampintresse att göra.

Klart är i alla fall att om man inte kan gissa rätt, och det gör man/jag nästan aldrig så skapar diskussionerna och spekulationerna kring litteraturpris som Nobel och August alltid ett lässug och öppnar ögonen för böcker man kanske inte alls hade hittat fram till annars. Och det är väl gott nog.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.