Annons

Handelsbanken lämnar Danmark och Finland

Handelsbanken har beslutat att sälja verksamheterna i Finland och Danmark.
Ett allt tyngre regelverk gör det svårare få fart på en mindre verksamhet, enligt vd Carina Åkerström.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, redovisar kvartalsrapport. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Bankledningen är inte nöjd med marknadspositionen. Trots en lång närvaro får Handelsbanken inget fart i de två länderna. Och nu har det blivit dyrare.

– I takt med att regelverk och mycket annat kickat in, så har det blivit mycket svårare att lönsamt och effektivt skala upp våra erbjudanden, säger Carina Åkerström.

Annons

Myndigheternas regelverk har skärpts i spåren av de enorma penningtvättsskandaler, generellt i bankvärlden, som rullats upp på löpande band de senaste åren. Dessa har fört med sig ökade kostnader för bankerna.

Kvar i England

Handelsbankens huvudmarknader är enligt Åkerström Sverige, Norge och Storbritannien. I det sistnämnda landet har den svenska banken bara någon ynka procent av britternas bankaffärer. Men det är inte alls aktuellt och lämna den.

– Den marknaden är otroligt intressant och vi ser en stor potential, säger Åkerström.

Och även om Handelsbanken är en mycket liten bank i Storbritannien så hämtar den 14 procent av intäkterna därifrån, medan bara 5 procent från Finland och Danmark vardera, enligt finanschefen Carl Cederschiöld.

Försäljning inleds

En process för att sälja bankverksamheten i Finland och Danmark har därför inletts. Handelsbanken gör sig därmed av med 43 kontor i Danmark och 27 i Finland.

Marknaderna i Danmark och Finland står tillsammans för 10 procent av intäkterna, 13 procent av kostnaderna och 8 procent av koncernens rörelseresultat, enligt ett pressmeddelande från banken.

De huvudsakliga marknaderna – Sverige, Norge och Storbritannien – står jämförelsevis för 91 procent av resultatet.

I samband med beskedet släpper banken sin kvartalsrapport. Handelsbanken redovisar en rörelsevinst efter kreditförluster på 6,5 miljarder kronor för tredje kvartalet, klart bättre än vinsten på 4,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Det var också bättre än aktieanalytikernas snittprognos på 6,0 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.

Bästa hittills

Carina Åkerström är nöjd.

– En tillväxtdriven resultatökning, säger hon.

Annons

Omgörningen av bankens kontorsrörelse med stora nedskärningar och färre anställda, hittills ungefär 400 färre, har gett resultat. Ytterligare ungefär lika många till ska bort innan omorganisationen är klar.

– Tittar vi nio månader tillbaka så levererar Sverige det bästa resultatet någonsin, säger Carina Åkerström.

– Så det är en omställning som har varit väldigt lyckosam, fortsätter hon.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons