GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hilma, 19, fick toppbetyg på högskoleprovet – så gjorde hon

Hilma Holmström, 19, från Sjörröd slog till med toppresultatet 1,95 på högskoleprovet i våras.
Det var bara några decimaler från full pott, bäst i nordöstra Skåne och 14:e bästa resultatet i Sverige.
Här berättar hon om sin väg till framgången.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 01:07
Hilma Holmström, en stjärna på högskoleprov. Här med katten Kiwi hemma i Sjörröd.
Hilma Holmström, en stjärna på högskoleprov. Här med katten Kiwi hemma i Sjörröd.
Foto: Tommy Svensson

Varför valde du att skriva högskoleprovet?

– Det kändes som dels en kul grej att ha gjort och dels är det ju många som skriver det. Sen var det också skönt att ha som komplement till betygen när man skulle komma in på universitet.

Första försöket fick du 1,9 andra försöket 1,95. Hur förberedde du dig?

– Första gången så gjorde jag ett antal gamla högskoleprov före för att få en känsla av vilka delar som var svårast och skulle ta längst tid.

– Andra gången så tänkte jag först inte skriva, förrän sista dagen när jag såg att det fanns platser kvar. Jag har hört att man brukar få bättre resultat ju fler gånger man skriver. Andra gången förberedde jag mig inte jättemycket, men jag läser mycket böcker på engelska och svenska och det hjälpte mig en hel del.

Hur var det att skriva högskoleprov jämfört med andra prov?

– Det är annorlunda för man vet inte vad som kommer på provet. Man kan inte plugga på samma sätt som inför andra prov i skolan. Sen tar det så mycket längre tid eftersom man håller på och skriver hela dagen. Det som är skönt med högskoleprovet är att det bara är kryssfrågor, men det kan också vara lurigt om svarsalternativen är lika.

Hur var det att få resultatet?

– Första gången så blev jag rätt förvånad. Efter några dagar så lades svaren till uppgifterna ut och jag kom ihåg ungefär vad jag hade svarat. Då såg jag att jag hade många rätta svar.

Blev det något firande?

– Nä, inte så mycket.

Vad gör du idag?

– Jag pluggar i Lund och läser till civilingenjör med inriktning teknisk fysik. Jag började plugga den här terminen så snart är det dags för första tentan. Det har varit väldigt kul såhär långt och känns bra att få komma igång med plugget här nere.

Hilmas tre tips för att lyckas

• Kör inte fast! Kan du inte en uppgift så fortsätt med nästa. Markera uppgiften du inte kan och gå tillbaka till den om du får tid över på slutet.

• Ta med mat! Ät något i varje paus för att fylla på med energi. Annars blir det tufft att orka.

• Gör gamla prov innan för att öva! Då vet du vilka delar som är svårast och vilka som tar mest tid. Tidigare prov finns på hemsidan studera.nu.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.