Annons

Hungerstrejkande Saakasjvili ska undersökas

Georgiens expresident och oppositionsledare Mikhail Saakasjvili, som hungerstrejkat i nära tre veckor, ska undersökas av ett läkarteam, uppger hans advokat.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Tusentals anhängare till Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili demonstrerar i Tbilisi.
Tusentals anhängare till Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili demonstrerar i Tbilisi.Foto: Shakh Aivazov/AP/TT

Läkare har uttryckt oro över "bestående skador" på Saakasjvilis hälsa och vid tisdagens undersökning ska det avgöras om han ska läggas in på sjukhus.

53-årige Saakasjvili, som var Georgiens president fram till 2012, återvände den 1 oktober till sitt hemland efter mer än åtta år av självvald exil i Ukraina. Han greps och fängslades kort efter det.

Annons

Saakasjvili lämnade Georgien för att undkomma ett åtal om maktmissbruk – en anklagelse han hävdar är politiskt motiverad. 2018 dömdes han i sin frånvaro till sex års fängelse.

I förra veckan demonstrerade tusentals anhängare till expresidenten i huvudstaden Tbilisi och förde fram krav på att han friges.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons