GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Minnesord över John Svensson

John Svensson har avlidit i en ålder av 93 år. Han fick sin lantbruksutbildning i Osby.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 03:25
John Svensson blev 93 år gammal.
John Svensson blev 93 år gammal.
Foto: privat

John Svensson föddes i Stora Harrie och levde ett långt och innehållsrikt liv.

Han har för sin familj berättat om hur kärvt och svårt 30-talet var. Priset på en slaktfärdig gris var detsamma som för en smågris. Man fick med andra ord inte betalt för plats, foder och arbetet med att föda upp grisen.

På 40-talet hade de tre bistra vintrar, då de fick gå till skolan i dåliga skodon och det var så kallt att de stora valnötsträden på skolgården frös ihjäl.

Johns far sålde gården i Stora Harrie vid årsskiftet 1942/1943 för att flytta till Västra Karaby. Som 14-åring fick John Svensson tillsammans med sin ett år äldre bror, flytta all egendom och allt lösöre med häst och vagn till nya gården. Deras far var inkallad för beredskap i och med andra världskriget och han var den ende som fick ordentligt med mat.

Som tonåring gick John lantbruksutbildning i Osby och därefter hade han praktikplats och anställningar i Hammenhög och på gården Sivedal, Önnerup.

Han återkom ofta till tiden i Hammenhög, där man plockade spikklubbor varvid pupillerna blev stora som ögonen i sig och hur de cyklade till Gärsnäs för att dansa till Svend Asmundsen. Här tog John körkort genom att på torget för polisen påvisa att han kunde förflytta en tidig Volvo PV både framåt och bakåt.

John Svensson skaffade sin första bil, en Chevrolet - 33 med svärmorslucka.

BSA motorcyklar var också med i bilden ett tag, men den sista såldes då John behövde pengar till en harv till gården, som han skaffat intill sin fars gård.

Hästintresset hade John med sig sedan barnsben. Han älskade tiden i kavalleriet.

Som lantbrukare var John en dedikerad växtodlare, som vid sina sista dagar uttryckte att den förväntade begravningen kunde vänta tills höstsådden var avklarad. Han var också bekymrad om regnmängderna, den lätta jorden i kombination med regnskuggan gjorde att millimetrarna ständigt räknades och de var ett ständigt samtalsämne.

Som lantbrukare måste man nämna Johns körkänsla och körteknik med traktor, nymodigheter som GPS-assistans var inget han efterfrågade. Hemma i vardagsrummet hängde det länge ett diplom från en vunnen plöjningstävling.

I ett av de sista samtalet med familjen uttryckte han hur stolt och nöjd han var över det långa liv han fick.

Mycket mer finns att minnas, men här någonstans lyfter vi blicken, höjer våra glas och säger ”Skål och tack”. Vi kommer att minnas dig med värme och stolthet.

Familjen gm Thomas Svensson

Minnesord
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.