Annons

Känd rysk oligarks hem rannsakas av FBI

Federala polis har undersökt en fastighet i Washington som tillhör den ryske oligarken Oleg Deripaska.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
USA:s federala polis har genomfört en undersökning av en fastighet som tillhör den ryske oligarken Oleg Deripaska.
USA:s federala polis har genomfört en undersökning av en fastighet som tillhör den ryske oligarken Oleg Deripaska.Foto: Manuel Balce Ceneta

Medieuppgifter om något slags polisaktivitet bekräftades av FBI sent på tisdagen, som hänvisade till "rättsskipande åtgärder sanktionerade av domstol".

Deripaska står den ryske presidenten Vladimir Putin nära, och han har själv skapat sig en förmögenhet, bland annat i aluminiumbranschen.

Annons

Deripaskas namn förekom flera gånger i utredaren Robert Muellers rapport om utländsk inblandning i 2016 års presidentval. Oligarken har också nära band till tidigare president Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort. Manafort dömdes till fängelse för ekonomisk brottslighet men benådades av Trump.

Tre bolag med kopplingar till Deripaska stod tidigare på USA:s sanktionslista, liksom Deripaska själv. Bolagen togs bort från finansdepartementets sanktionslista under Trumps mandatperiod, då Deripaskas ägande i dem ansågs ha minskat.

FBI vill inte uttala sig mer om insatsen på grund av pågående utredning, säger en talesperson för federala polisen.

Även en fastighet i New York som Deripaska anses ha intressen i undersöktes på tisdagen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons