GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinna falsklarmade om mord och död – flera gånger

En kvinna i 35-årsåldern ringde SOS Alarm och förklarade bland annat att hennes syster var död och att de skulle skicka ambulans.
”Jättevimsigt”. Så beskrev personal på SOS Alarm ett samtal man fått av en kvinna, som förklarat att hennes syster avlidit.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 02:20
SOS Alarm hade visst arbete med att reda ut riktigheten i kvinnans uppgifter.
SOS Alarm hade visst arbete med att reda ut riktigheten i kvinnans uppgifter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samtalet skapade viss arbetsbörda hos såväl SOS Alarm som polisen, som försökte spåra uppringaren liksom söka klarhet i uppgifternas riktighet. Man fick även kontakta polis i ett annat distrikt, Jämtland-Härjedalen, där dödsfallet skulle ha inträffat. Vad som låg bakom den eventuella händelsen berättade inringaren inte, men hon uppgav däremot ett namn på en man.

SOS Alarm hade frågat kvinnan om telefonnummer till systern men fått ett avmätt svar.

– Nej, hon är död.

Kvinnan, som är i 35-årsåldern, var inte nöjd efter det första samtalet utan ringde flera gånger. En gång gällde det en systerdotter i småbarnsåldern som dött. Ett annat samtal gällde ett självmord i Vittsjö. Vid ett tillfälle uppgav hon att två vuxna och två barn var skjutna.

Polisen skickade till sist en patrull till den adress där uppringaren antogs befinna sig och kunde dra slutsatsen att det handlade om falsklarm.

I förhör ett halvår senare erkände kvinnan och förklarade att hon mått dåligt i perioder och att det då kunde bli ”svart”. I grund och botten har hon behövt någon att prata med och då har hon sagt saker som hon inte menat.

I polisens samtal med SOS Alarm uppgav polis att kvinnan varit föremål för utredningar om falsklarm tidigare men att ärendena då lagts ned. Den här gången åtalas hon däremot för två fall av falsklarm.

Falsklarmen dateras till den 27 november i fjol.

Andreas Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.