Annons

Lockdown väntar Lettland efter höga smittotal

Lettland har de senaste veckorna haft den högsta smittspridningen av covid-19 i EU. Nu införs en månadslång lockdown för att bekämpa viruset.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins. Arkivbild.
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

– Jag ber om ursäkt till dem som redan är vaccinerade, men restriktionerna kommer att gälla alla, säger premiärminister Krisjanis Karins efter ett tio timmar långt regeringssammanträde, enligt nyhetsbyrån AFP.

Mindre än hälften av Lettlands knappt två miljoner invånare har fått två doser covidvaccin.

Annons

– Det är fortfarande alldeles för många ovaccinerade som blir sjuka i covid och avlider på sjukhus, säger Karins.

Utegångsförbud och distansskola

Nedstängningen föreslås börja på torsdag och kommer att vara fram till den 15 november. Under den tiden kommer det att råda utegångsförbud mellan klockan 20 och 05 och endast affärer som säljer mat och andra nödvändiga varor kommer att vara öppna. Det betyder att skönhetssalonger, biografer och teatrar stängs och att restauranger endast får sälja hämtmat. Skolundervisningen kommer att ske på distans och folk uppmanas att arbeta hemifrån, enligt AFP.

Åtgärderna väntas klubbas på ett regeringssammanträde under tisdagen, därefter måste parlamentet godkänna förslaget i en omröstning på onsdag.

Den senaste veckan har rekordmånga nya fall av covid-19 registrerats i Lettland. Hittills har närmare 190 000 människor diagnosticerats med sjukdomen i landet, varav nästan 2 900 har avlidit.

Baltikum hårt drabbat

Hela Baltikum har en omfattande smittspridning, precis som övriga Östeuropa. På listan över länder med flest döda i förhållande till folkmängd ligger Lettland nu på plats elva, med 40 döda per miljon invånare de senaste sju dagarna. På plats fem återfinns grannen Litauen, där hela 62 dödsfall per miljon invånare har registrerats.

Förra veckan utlyste regeringen i Riga ett särskilt nödläge för de kommande tre månaderna och krav på munskydd har införts i alla offentliga byggnader.

Lettlands president Egils Levits testade positivt för covid-19 efter sitt besök på den internationella Förintelsekonferensen i Malmö nyligen, något som även fick Finlands president Sauli Niinistö att sätta sig i karantän, då de två hade ätit frukost tillsammans.

Fakta: Covidläget i Baltikum

Fakta: Covidläget i Baltikum

De tre baltstaterna är alla hårt drabbade av covid-19, med omfattande smittspridning och höga dödstal.

Värst drabbat är Litauen, som just nu har de femte högsta dödstalen i världen i förhållande till befolkning: 62 döda per miljon invånare de senaste sju dagarna. I Lettland har 40 dödsfall per miljon invånare registrerats under samma period, och i Estland 20. Motsvarande siffra för Sverige är 3,5.

En bidragande förklaring är att vaccinationsgraden i framför allt Lettland är låg. Bara knappt hälften av befolkningen är fullvaccinerad – den fjärde lägsta andelen i EU efter Bulgarien, Rumänien och Kroatien. I Estland och Litauen har något fler tagit sina två sprutor.

Källa: Statista, AFP

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons