Annons

Urstarkt trots motvind för Ericsson – aktien faller

Telekomtillverkaren Ericsson klår förväntningarna med sin rapport för tredje kvartalet, trots avsevärt lägre volymer i Kina och störningar i leveranskedjan.
– Det här kvartalet har en viss motvind, säger vd Börje Ekholm i en intervju med TT.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar företagets delårsrapport under en intervju på huvudkontoret i Kista.
Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar företagets delårsrapport under en intervju på huvudkontoret i Kista.Foto: Jessica Gow/TT

Med en vinst före skatt på 8,2 miljarder kronor under tredje kvartalet klådde Ericsson förväntningarna. Ekonomer hade i snitt räknat med en vinst på 7,7 miljarder kronor, enligt Refinitiv.

Ett starkt kvartal, tycker Ericssonanalytikern Daniel Djurberg på Handelsbanken, även om bolaget gynnas av några periodiseringar där intäkter landar på aktuellt kvartal i stället för föregående.

Annons

– Bruttomarginalen och kassaflödet är urstarkt, säger Djurberg.

Starkt kvartal

Ericssonchefen är också nöjd.

– Vi fortsätter att leverera på den strategi vi lagt fast sedan några år, säger Börje Ekholm.

– Det är ett fortsatt starkt kvartal med bra utveckling på vår bruttomarginal och vår operativa marginal.

Men aktiespekulanterna tyckte uppenbarligen annorlunda – aktien föll nästan fyra procent på Stockholmsbörsen. Och sett över längre tid har Ericssonaktien gått trögare än börsen i övrigt hittills i år.

Intäkterna sjönk under kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol och nådde inte upp till förväntningarna. Omsättningen landade på 56,3 miljarder kronor, mot väntade 58,1 miljarder kronor.

Ericsson möter motstånd i Kina och tappar på den kinesiska marknaden. Enligt vd handlar det om ett tapp på 3,6 miljarder kronor, vilket motsvarar 6 procent av försäljningen.

– Det här kvartalet har en viss motvind tack vare att vi förlorar marknadsandelar i Kina. Så det är ett avbräck där men vi har nästan kompenserat det på andra områden.

Vill stärka andelar

Enligt Ekholm är det inget annat än Post- och telestyrelsens beslut att stänga ute kinesiska leverantörer från den svenska 5G-utbyggnaden som påverkar.

– Det här är en direkt effekt av PTS-beslutet i Sverige. Nu är det beslutet taget och det är inte mycket att säga nu, säger Börje Ekholm.

Annons

Kina har en stor del av den globala telekommarknaden och enligt Ekholm kommer satsningarna på att stärka marknadsandelarna både i Kina och på andra håll att intensifieras, även om man nu drar ner på personalstyrkan i landet.

– Det är viktigt för oss att vara där. Men nu får vi rätta oss efter vad som har hänt och försöka växa utanför Kina, säger Ekholm.

– Tittar vi på totalmarknaden vinner vi marknadsandelar och det är naturligtvis utanför Kina.

Komponentbristen påverkar

Under större delen av tredje kvartalet upplevde Ericsson små störningar på grund av de globala flaskhalsarna med komponentbrist och fraktproblem, enligt Ekholm.

– Vårt supply-team har gjort ett fantastiskt jobb med att leverera till kunderna, säger han.

Men mot slutet av kvartalet började komponentbristen märkas något mer och hade en viss negativ påverkan på försäljningen.

– Vi räknar med att det kommer att fortsätta ett tag till och påverka oss även i kvartal fyra, säger Ekholm.

Problemen leder till högre kostnader för koncernen men än så länge ger det inget avtryck i form av högre kostnader till kunderna.

– Vi har vissa fördyringar. Kostnader går upp till viss del, lageruppbyggnaden går upp. Det är något vi rymmer i den marginal vi har och så försöker vi effektivisera oss hela tiden så att vi kan hålla en bra marginal, och det har vi klarat under kvartalet, säger Ekholm.

Aktieanalytiker Daniel Djurberg ser ingen överdriven fara.

Annons

– Men det skapar viss osäkerhet. säger han.

Olle Lindström/TT

Ericssons delår i siffror

Ericssons delår i siffror

Ericssons vinst före skatt landade på 8,23 miljarder kronor under tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 8,75 miljarder kronor motsvarande period förra året.

Ericssons rörelsevinst (ebit) ökade och uppgick till 8,84 miljarder kronor, jämfört med 8,64 miljarder kronor under tredje kvartalet 2020.

Kvartalets omsättning uppgick till 56,3 miljarder kronor, jämfört med 57,5 miljarder kronor ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med att Ericsson skulle redovisa en omsättning på 58,1 miljarder kronor och en rörelsevinst på 7,8 miljarder kronor för årets tredje kvartal, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Snittprognosen för vinsten före skatt låg på 7,7 miljarder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons