Annons

Rättegång mot svensk programmerare ställs in

Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Ola Bini och hans advokater ser rättsprocessen som politiskt motiverad. Arkivbild.
Ola Bini och hans advokater ser rättsprocessen som politiskt motiverad. Arkivbild.Foto: Dolores Ochoa/AP-TT

Rättegången mot den svenske internetaktivisten Ola Bini, som skulle ha inletts på torsdag i Ecuador, ställs in.

”Ola Binis rättegång ställs in och skjuts på framtiden – med bara 48 timmars varsel. /... / Nu kastas han tillbaka in i ovisshet och väntan, trots att han redan väntat i 2,5 år på att få ett avslut", skriver Thomas Bodström, Binis juridiska ombud, i ett mejl till TT.

Annons

Programmeraren Ola Bini misstänks för intrång i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem.

– Det har inte varit något dataintrång eller någon access över huvud taget. Jag har aldrig brutit mig in i system, jag har aldrig varit intresserad av att bryta mig in i system, säger han i en intervju med Expressen.

Svensken greps i Ecuadors huvudstad Quito i april 2019. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det året och har sedan dess inte fått lämna landet.

Ola Bini är sedan 2013 bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons