Annons

Nils van der Poel går på is – med sikte på OS

Nils van der Poel har gått på is igen efter åtta månader.
I tyska Inzell slipar han nu formen med sikte på OS.
– Nu är det jag som är haren som alla jagar, konstaterar den dubble världsmästaren.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Skridskoåkaren Nils van der Poel tränar i på isovalen i Inzell tillsammans med lagkompisen Wilhelm Ekensskär (tv) och norrmannen Ole Björnsmoen Naess (mitten).
Skridskoåkaren Nils van der Poel tränar i på isovalen i Inzell tillsammans med lagkompisen Wilhelm Ekensskär (tv) och norrmannen Ole Björnsmoen Naess (mitten).Foto: Pontus Lundahl/TT

Musiken pumpar ut i högtalarna i Max Aicher Arena i tyska Inzell. Banan är belägen nära gränsen till Österrike med alperna som en mäktig kuliss. Så här års är det ett mecka för skridskoeliten med landslag från fler av de ledande skridskonationerna på plats.

Van der Poel kom till Inzell i början på månaden och har nu acklimatiserat sig. Ett ispass om dagen varvas med mountainbikeåkning upp och ner för alpsluttningarna. Planen är att trappa upp skridskoåkningen och öka tempot vartefter.

Stora skridskovolymer

Annons

– Det handlar om att komma upp i så stora skridskovolymer så fort som möjligt, säger Nils van der Poel.

Tillsammans med sin tränare Johan Röjler har han gjort en plan som ska ge van der Poel de bästa förutsättningarna att stå högt på prispallen vid OS i Peking.

– Vi gick på is senare i år än i fjol i förhoppningen att nå bättre resultat i februari, säger tränaren Röjler.

Max Aicher Arena är belägen 690 meter över havet och är fortfarande en av Europas främsta isoval. Mer än 80 världsrekord har slagits här. Så sent som 2010 gjordes banan om till en inomhushall. Nils van der Poel har själv banrekordet på 10 000 meter, satt i december 2020.

Respekt för svensken

Det märks att de andra åkarna numera har respekt för den svenska världsrekordhållaren och dubble världsmästaren. Alla i hallen vet när han går på isen.

– I dag lyfter folk på axeln och tittar bakåt för att se om Nils kommer. Det är som det stannar upp. Det är en helt annat situation än förra året då han sågs som en i mängden, berättar Mattias Hadders på Svenska Skridskoförbundet.

Flera åkare har tagit efter van der Poels vana att byta bana i växlingsområdet, såsom sker under verkliga lopp.

– Det är roligaste är att de andra har börjat byta bana när de tränar. Det är kul att hjälpa dem att utvecklas, säger van der Poel med ett skratt.

Komplicerat kval

Kvalet till OS är komplicerat. Det handlar om ranking och tider vid fyra olika världscuptävlingar under november och december. Och det är fortfarande osäkert riktigt hur många tävlingar van der Poel behöver köra.

En sak är dock säker. Det går att kvala in direkt till 10 000 meter i Stavanger i mitten av november.

Annons

– Jag ser verkligen fram emot att tävla igen. Men vårt upplägg är en liten chansning, säger van der Poel.

Han erkänner att han inte kommer att toppa formen redan till kvaltävlingarna utan siktar mot de olympiska spelen i Peking. Han räknar kallt med att det ändå ska räcka till att kvalificera sig.

Van der Poel kommer att ligga kvar i Inzell fram till kvaltävlingarna drar igång och mata var efter varv runt skridskoovalen. Den skada som han dragits med en längre tid oroar honom inte. Den påverkar inte själva skridskoåkningen.

– Jag är nog den som är minst oroad, säger van der Poel och försöker ingjuta lugn i alla i teamet runt omkring.

Jonas Dagson/TT

Skridskoåkaren Nils van der Poel tränar på isovalen, här tillsammans med norrmannen Ole Björnsmoen Näss.
Skridskoåkaren Nils van der Poel tränar på isovalen, här tillsammans med norrmannen Ole Björnsmoen Näss.Foto: Pontus Lundahl/TT
Skridskoåkaren Nils van der Poel mellan träningsvarven i Inzell, södra Tyskland.
Skridskoåkaren Nils van der Poel mellan träningsvarven i Inzell, södra Tyskland.Foto: Pontus Lundahl/TT
Fakta: Nils van der Poel

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

Fakta: Vägen till OS i Peking

Fakta: Vägen till OS i Peking

På 5 000 meter får 20 tävlande delta, på 10 000 meter är det totalt tolv tävlande.

Kvaltävlingarna hålls mellan den 1 november och den 19 december 2021. För skridsko gäller fyra världscuptävlingar.

12–14 november: Tomaszów Mazowiecki, Polen.

19–21 november: Stavanger, Norge (enda loppet på 10 000 meter).

3–5 december: Salt Lake City, USA.

10–12 december: Calgary, Kanada.

Det finns två sätt att få en kvotplats till OS på de långa distanserna.

1) Poängranking: Samtliga resultat på 5 000 meter och 10 000 meter ligger till grund för en poängtabell. Från listan tilldelas de 14 bästa en plats på 5 000 meter och de åtta bästa en plats på 10 000 meter.

2) Tidsranking: Därefter ges platser till de sex bästa kvarvarande tiderna på 5 000 meter och de fyra bästa kvarvarande tiderna på 10 000 meter.

Därtill kommer att ingen nation får ha mer än två åkare i någon gren.

Därefter upprättas en reservlista. Senast den 22 januari 2022 ska alla reservplatser vara fördelade – om det blir aktuellt att någon av de uttagna åkarna faller ifrån.

Om Nils van der Poel kvalar in på 5 000 och/eller 10 000 meter kommer han med stor säkerhet att bli uttagen av SOK. Han uppfyller med råge de kriterier som gäller för svenska deltagare, vilket är att kunna konkurrera om de åtta främsta platserna.

Spelen i Peking invigs den 4 februari 2022.

Källa: IOK/SOK.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons