GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu ska det blåsas liv i Grannsamverkan

– Nu får vi göra någon form av nystart av Grannsamverkan, säger kommunpolisen Veronica Gustafsson. Den är en viktig del i det brottsförebyggande arbetet.
Osby/Östra Göinge • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 14:07

– Det aktiva arbetet med Grannsamverkan var aktuellt för tio år sedan, säger Veronica Gustafsson.

Därför har polisen, kommunen och länsförsäkringar bjudit in till träffar inom den närmaste tiden. I Knislinge denna vecka, i Broby i nästa vecka och i Osby och Lönsboda i november. Vilka datum det blir är oklart i dagsläget.

– Tanken med att sprida ut träffarna är att vi hoppas att fånga fler som intresserar sig för att samverka mot brott och att det ska vara lätt att ta sig till träffarna, säger Veronica Gustafsson och fortsätter:

– Vi ska diskutera hur vi ska hålla kontakten och vi vill fånga upp yngre. Tidigare hade vi kontaktlistor och telefonlistor. I dag krävs ett annat sätt att kommunicera.

Hon säger också att det gäller att underhålla kontakterna och ligga på.

Kontaktombud

– Vi vill gärna arbeta med kontaktombud som vi kan skicka ut info till och ha återkommande träffar med kontaktombuden. Det krävs att kontakterna underhålls för det räcker inte bara att sätta upp en skylt där det står Grannsamverkan.

– Vi vill ge dem som är intresserade verktyg och visa material som man sedan kan få hämta ut. vi behöver steppa upp i de här frågorna och hjälpas åt.

Det finns en hel del som de boende kan göra tillsammans för att minska risken för brottslighet i det egna hemmet och skapa mer trygghet i bostadsområdet.

Många av dem som varit med är dock inte längre aktiva av olika anledningar.Kanske har kontaktmannen flyttat från området.

– Vi behöver alla hjälpas åt för att minska riskerna och där är Grannsamverkan ett jättebra sätt, påpekar den nytillträdde säkerhetssamordnaren i Östra Göinge, David Lundin, som nu kallar alla intresserade till möten för att starta aktiva samverkansgrupper i villakvarteren, bostadsrätts- och hyreshusområden.

Nyhetsbrev

Bland annat kommer de som går med i Grannsamverkan att få tillgång till ett nyhetsbrev om hur den aktuella situationen ser ut lokalt i området. Dessutom får samverkansgrupperna möjlighet att vara med och påverka vad man kan göra för att öka tryggheten i just deras område. Via en app framtagen för Grannsamverkan kan information bytas mellan grannar och även polisen.

Nu ska Grannsamverkan aktiveras i Osby och Östra Göinge kommun.
Nu ska Grannsamverkan aktiveras i Osby och Östra Göinge kommun.
Foto: Helén Fingalsson/Arkiv
Träffar Grannsamverkan

21 oktober: Knislinge Folkets park klockan 18-20

27 oktober: Broby Folkets hus klockan 18-20

I november: Lönsboda och Osby. Exakta datum är inte klara ännu.

Bakom Grannsamverkan står polisen, kommunen och Länsförsäkringar.

Susanne GäreSkicka e-post
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.