Annons

Operalegendar död – blev 74 år

Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Edita Gruberova uppträder på Statsoperan i Wien där hon uppträdde över 700 gånger. Arkivbild.
Edita Gruberova uppträder på Statsoperan i Wien där hon uppträdde över 700 gånger. Arkivbild.Foto: Axel Zeininger/AP/TT

Den världsberömda operasångerskan Edita Gruberova är död. Hon avled på måndagen i Zürich i Schweiz, uppger hennes agentur för AFP.

Koloratursopranen Edita Gruberova föddes i Bratislava i dåvarande Tjeckoslovakien 1946. Hon debuterade 1968 i en uppsättning av "Barberaren i Sevilla", men det verkliga genombrottet fick hon två år senare på Statsoperan i Wien som Nattens drottning i "Trollflöjten". Rollen skulle hon få sjunga hela 148 gånger genom åren.

Annons

Under sin 50-åriga karriär sjöng Gruberova på flera av världens största operahus och hon har arbetat med dirigenter som Wolfgang Sawallisch och Herbert von Karajan. Hon var känd för att sjunga med en tekniskt skicklig "bel canto"-teknik och han var främst förknippad med kompositörer som Rossini, Donizetti och Bellini.

Edita Gruberova blev 74 år gammal.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons