GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Utpressning" och "lakejer" – strid om Polen i EU

Polen tänker inte lämna EU, men inte heller vika sig för utpressning, varslar premiärminister Mateusz Morawiecki.
EU-kommissionen lovar agera – men dröjer med att säga hur.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 10:45
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki talar inför EU-parlamentet i Strasbourg.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki talar inför EU-parlamentet i Strasbourg.
Foto: Ronald Wittek/AP/TT

Polen anser sig vara utsatt för hot och påtryckningar från övriga EU.

– Jag kan inte tillåta EU-politiker att utöva utpressning mot Polen. Polens invånare är inte blinda och döva. Vi kan inte och kommer inte att vara tysta, säger premiärminister Morawiecki i en het debatt i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagsförmiddagen.

Striden gäller den polska författningsdomstolens beslut nyligen om att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med Polens grundlag. Utslaget har skakat om rejält och väckt farhågor om ett hotande polskt utträde ur EU eller att grunden för hela EU-samarbetet riskerar att falla ihop.

"Krypande revolution"

Den polska regeringen hävdar att domstolsutslaget bara är ett sätt att klarlägga vem som är ansvarig för vad och att det inte kan vara upp till EU:s domstol att tänja på vad som EU har rätt att göra.

– Vi har delegerat mycket till EU, men inte allt, betonar Morawiecki.

Han menar att det pågår en "krypande revolution" inom EU:s institutioner, som han anklagar för att vilja ha en centralstat som kan tvinga "provinserna" att göra som de vill. Enligt Morawiecki är rättsstatsprinciperna lika viktiga för Polen som för alla andra.

– Vi har inte någon annan åsikt om det. Den enda skillnaden är om rättsstatsprinciperna används som ursäkt för att be medlemsstaterna om saker som inte finns i EU-fördragen, säger premiärministern.

Infekterad debatt

EU-parlamentets debatt är rejält infekterad. Den polska regeringens åsikt om att EU håller på att smygcentraliseras delas främst av ytterhögern och de egna stödpartierna, som anser att kommissionen agerar politiskt.

– Ni vill ha tillbaka era marionetter som går med på allt vad ni säger. Men mitt land är oberoende och bara polackerna kan bestämma vem som styr, fräser Patryk Jaki, polsk ledamot för justitieminister Zbigniew Ziobros ytterhögerparti SP.

Den polska oppositionen fräser lika intensivt tillbaka.

– Det här handlar bara om att ni ska kunna hota och ersätta alla oberoende domare med era lakejer, skäller förre utrikesministern Radek Sikorski från konservativa PO.

Oroad kommission

Debatten om domstolsutslaget i Polen lär nu fortsätta när medlemsländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel senare i veckan.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovar att kommissionen kommer att agera, men nämner än så länge bara vilka alternativ som finns – inte exakt vad man tänker göra.

– Men jag kan direkt säga att jag är djupt oroad. Det här utslaget underminerar skyddet för rättsväsendets oberoende. Utan oberoende domstolar ges folk mindre skydd och därmed är deras rättigheter i fara, säger von der Leyen.

Inget "polexit"

Både hon och Morawiecki är samtidigt noga med att utropa såväl "Leve Polen" som "Leve EU". Något polskt utträde ur EU ska inte vara på gång.

– Det är den bästa platsen under solen, bedyrar Morawiecki, som hoppas på fortsatt dialog och samtidigt lovar att i alla fall avskaffa den disciplinära domarnämnd som häftigt ifrågasatts av EU.

Att EU-kommissionen dröjer med att säga hur man tänker agera mot Polen försvaras samtidigt av von der Leyen som ett exempel på EU-systemets fördelar.

– Ja, demokratier och rättsstatssystem är långsammare än autokratier – eftersom man lyssnar på allas åsikter innan beslut tas och åtgärder bestäms. Det är det som är skillnaden mot världens despoter och diktatorer. Och det kommer vi att försvara, lovar Ursula von der Leyen.

Wiktor Nummelin/TT

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger sig vara "djupt oroad" över den polska författningsdomstolens syn på EU-lag kontra landets grundlag.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger sig vara "djupt oroad" över den polska författningsdomstolens syn på EU-lag kontra landets grundlag.
Foto: Ronald Wittek/AP/TT
Fakta: Vad gör EU-kommissionen?

Fakta: Vad gör EU-kommissionen?

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen flaggar i EU-parlamentet för tre olika alternativ i hanteringen av Polen:

* Alternativ ett är en så kallad överträdelseprocedur, "där vi juridiskt utmanar den polska författningsdomstolens utslag".

* Alternativ två är den nya konditionalitetsmekanism som infördes för att skydda mot missbruk av EU-pengar: "Den polska regeringen måste nu förklara hur den tänker skydda europeiska pengar", säger von der Leyen.

* Alternativ tre är den process som avhandlas i EU-fördragets artikel 7, där ett land i slutändan kan bli av med sin rösträtt i EU-sammanhang. "Den författningsdomstol som nu ifrågasätter vårt fördrag är samma domstol som vi i artikel 7-förfarandet inte anser vara oberoende och legitim", säger kommissionsordföranden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.