Annons

Demonstration på spanskt museum upplöst

Spanien • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Pradomuseet i Madrid. Arkivbild.
Pradomuseet i Madrid. Arkivbild.Foto: Paul White/AP/TT

Spansk polis har upplöst den protestaktion som ägde rum på det berömda Pradomuseet i Madrid under förmiddagen, rapporterar Radio Madrid. Sex demonstranter ockuperade ett rum och hotade att ta livet av sig om inte regeringen tillmötesgick deras krav inom sex timmar. Minst en av dem har gripits.

Demonstranterna uppgav sig vara överlevare efter den massförgiftning som inträffade för 40 år sedan i Spanien, orsakad av rapsolja förgiftad med anilin, då tiotusentals insjuknade och hundratals avled. Många fick livslånga skador av förgiftningen.

Annons

Gruppen hotade att begå självmord med piller och "direktsända sin eviga vila", om inte premiärminister Pedro Sánchez hörsammade den kravlista som gruppen publicerat. Kraven innefattade bland annat officiell statlig "moralisk ersättning", att utredningen om katastrofen återupptas, och en översyn av systemet för sjukpension.

Joel Malmén/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons