GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Risk för allvarliga vårdskador efter miss

Ett kaos av olagliga ansvarsfördelningar uppdagades efter att det blivit känt att en sjuksköterska med falsk legitimation fått jobb i Hässleholms kommun. Nu gör omsorgsförvaltningen en anmälan enligt lex Maria.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:48
Den falska sjuksköterskan tycktes inte själv veta hur man skulle ge insulin, vilket medförde att kompetensen hos vårdpersonalen inte blev säkerställd.
Den falska sjuksköterskan tycktes inte själv veta hur man skulle ge insulin, vilket medförde att kompetensen hos vårdpersonalen inte blev säkerställd.
Foto: Reed Saxon

De ogiltiga delegeringarna hade kunnat medföra allvarlig vårdskada, slår kommunens medicinskt ansvariga sjuksksköterska Birgitta Ljungbeck fast. En anmälan har skickats in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Det var i juli som en anställd sjuksköterska stängdes av, eftersom det avslöjades att hon arbetat under falsk legitimation.

Avstängningen fick till följd att alla de delegeringar som hon hade utfärdat blev ogiltiga. Med andra ord fick de undersköterskor och vårdbiträden som getts ansvar för medicinska arbetsuppgifter inte fortsätta att till exempel dela ut läkemedel.

Både Birgitta Ljungbeck och den vikarierande verksamhetschefen informerade enhetscheferna i det aktuella hemtjänstområdet om detta – men ändå hände ingenting på 14 dagar. Under denna tid arbetade alltså de anställda med uppgifter som de inte hade rätt att utföra.

En annan sjuksköterska fick efter denna tid i uppdrag att utfärda nya delegeringar till den berörda personalen, och meddelade snart att detta var gjort. I praktiken gjordes det dock på ett felaktigt sätt, bland annat i form av att en checklista som ska användas för att kontrollera att personalen har tillräcklig kunskap för att kunna ta ansvar inte användes. Missen upptäcktes av två bemanningssjuksköterskor som slog larm.

Det visade sig nu att det inte var nog med att rutinen inte hade följts. Det rådde dessutom en viss tveksamhet kring personalens kompetens. Ett par sjuksköterskor hade nämligen fått frågor från viss omvårdnadspersonal om sådant som de menade var självklart att ha kunskap om. Det framkom vidare att den avstängda, falska sjuksköterskan själv hade varit osäker på vissa delar av det som delegerats, till exempel vad gällde insulin, och därmed kanske inte förmedlat rätt kunskap.

Patientsäkerheten har påverkats negativt, med risk för vårdskada, slår Birgitta Ljungbeck fast.

I samtal med omvårdnadspersonal framkom även att alla inte hade fått information från sin närmsta chef om anledningen till att sjuksköterskan med falsk legitimation blev avstängd från sin tjänst och vad det innebar ifråga om delegeringarna. I stället fick de höra vad som hänt via rykten från andra kollegor.

Nu ska all omvårdnadspersonal i det aktuella hemtjänstområdet genomgå förvaltningens utbildning för läkemedelsdelegering för att säkerställa kompetensen, meddelar omsorgsförvaltningen.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.