GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rusning till högskoleprovet

Redan några dagar före deadline var alla 633 platser till högskoleprovet i Hässleholm och Kristianstad fyllda.
På söndag vid 9.00 börjar skrivningen – med rejält avstånd mellan bänkarna.
– Vi håller fast vid två meters avstånd, säger samordnaren Ulrika Linder.
Kristianstad/Hässleholm • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:43
Två block med 80 kryssfrågor, det är vad som väntar provdeltagarna på söndag.
Två block med 80 kryssfrågor, det är vad som väntar provdeltagarna på söndag.
Foto: Henrik Montgomery/TT

En kul grej – eller en gyllene chans att få komma in på sin drömutbildning. Bevekelsegrunderna skiljer sig åt, men förutsättningarna är lika för alla.

Högskoleprovet på söndag består som vanligt av 80 kryssfrågor i två block. Ett kvantitativt block med mycket matematik och ett verbalt block med engelska och svenska.

Under pandemin har högskoleprovet varit omdiskuterat. Var det lämpligt att samla så många personer på samma ställe? Svaret från staten blev till slut ja – men med färre platser och flertalet restriktioner.

Nu, med fler vaccinerade, krävs inte samma rigorösa försiktighetsåtgärder.

– Men vi håller fast vid två meters avstånd och den luftiga planeringen. Då behöver man inte göra några panikåtgärder om smittspridningen skulle öka, säger Ulrika Linder som samordnar högskoleprovet för Högskolan Kristianstad.

Det gör att en hel del plats behövs. I Kristianstad delas deltagarna upp mellan högskolan, Söderportsgymnasiet och Krinova. I Hässleholm mellan Norra station, Linnéskolan och HTS.

Intresset har varit stort. Alla 633 platser i Hässleholm och Kristianstad är fyllda.

– Vi fyllde våra platser redan några dagar innan anmälan löpte ut, säger Ulrika Linder.

I hela landet har trycket varit högt. Med undantag för några tomma platser på Åland är alla fyllda. Totalt är det 39 440 som ska skriva provet, vilket kan jämföras med 26 615 personer förra hösten.

Vid 16.25 på söndag är det slut för dagen och deltagarna kan andas ut. Förhoppningsvis med hopp och tillförsikt i blicken.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.