Annons

Skrällen: 16-årig svenska klar för VM-final

För första gången sedan 2009 har en svenska kvalat in till mångkampsfinalen i gymnastik-VM.
Det är den 16-åriga VM-debutanten Jennifer Williams som blev 22:a i kvalet.
– Jättespännande och kul, säger hon.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Jennifer Williams under mångkampskvalet i VM.
Jennifer Williams under mångkampskvalet i VM.Foto: Filippo Tomasi/Svenska gymnastikförbundet

Williams fick poängen 50,032. Finalen går på torsdag i Kitakyushu i Japan.

– Det var definitivt inget som jag hade räknat med, säger hon till SVT.

Annons

– Jag började lite svajigt med ett fall, men jag ryckte upp mig. Jag har inga stora förväntningar eller mål i finalen. Mitt mål är att göra det bättre än i kvalet. Jag hade en del misstag i kvalet, och målet blir att göra alla misstag bättre.

Bra erfarenhet

Förbundskaptenen Helena Andersson Melander säger till TT att det är en stor prestation att ta sig till VM-final i sitt första VM.

– Dessutom är hon bara 16 år. Det känns otroligt lovande inför framtiden, säger Andersson Melander.

– Hon hade ett fall på bom så hon har definitivt chans att klättra några placeringar, men det har även andra gymnaster. I det läge hon är i nu så känns inte placeringen som det viktigaste. Jag ser det som en otroligt bra erfarenhet att hon får gå in på arenan en gång till, med allt vad det innebär. Hennes fokus är att få ännu bättre poäng i finalen.

Förbundskaptenen säger att det är ett annorlunda VM i år eftersom det inte brukar vara VM samma år som OS. OS i Tokyo flyttades fram ett år på grund av coronapandemin.

– Flera av de gymnaster som var med på OS är inte på plats här. Samtidigt är det många nya, likt Jennifer, lovande gymnaster från bra nationer på plats. Så det är självklart jättestort med VM-final, säger hon.

"Hon vet vad som krävs"

Andersson Melander säger att förstaårssenioren, som mästerskapsdebuterade i EM i april och då blev 36:a i kvalet i bom, är bra på att sätta saker i perspektiv, trots att hon är så ung.

– Hon förstår att för att vara med längre fram så behöver hon höja svårigheten för att kunna vara med i matchen. Hon vet vad som krävs framåt och är också beredd att jobba för det på träningarna.

Tonya Paulsson och Nathalie Westlund är utslagna.

Ingela Ahlberg/TT

Mattias Owen/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons