GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stridsflyg i luften för årets storövning

Med start på torsdag är det dags för årets luftförsvarsövning över södra och sydöstra Sverige. Det innebär ökad flygtrafik från en lång rad orter i södra Sverige.
SVERIGE • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 20:40

Övningsområdet för årets luftförsvarsområde.
Övningsområdet för årets luftförsvarsområde.
Foto: martis01

Övningen startar klockan tolv och syftar till att öka de svenska luftstridskrafternas förmåga att försvara Sverige.

Luftförsvarsövning 2021, LFO 21, ska öva taktisk ledning av luftstridskrafterna och uppträdande från flottiljer och baser i att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp. Övningen bygger på ett nationellt högkonfliktscenario mot en högteknologisk motståndare.

– Tillsammans med andra försvarar Flygvapnet Sverige – i luften, från marken. Dygnet runt, året om. Det skapar stabilitet och säkerhet i vårt närområde, säger övningsledare överste Pernille Undén.

Luftförsvarsövning 2021 genomförs torsdag 21 oktober klockan 12 till och med onsdag 27 oktober klockan 12, med flygövningsområde i södra och sydöstra Sverige.

Flygning sker med start och landning från Uppsala, Såtenäs, Ronneby, Visby, Halmstad, och Malmslätt. Flygverksamhet kommer även att genomföras från civila flygplatser som exempelvis Kalmar vid enstaka tillfällen. Helikopterverksamhet inom ramen för Marinens övning Swenex-21 kommer att bedrivas från bland annat Västervik. Uniformerad personal och markfordon kommer vara i rörelse utanför baser.

Ökad fartygstrafik i kustbandet kan medföra svall i anslutning till övningsområdet.

NSk

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.