Annons

SEB följer inte Handelsbanken

Kreditförlusterna är närmast noll och resultatet är uppe och nosar på rekordnivåer för Wallenbergsfärens storbank SEB.
Några planer på att följa Handelsbanken och krympa geografin har inte vd Johan Torgeby.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Wallenbergsfärens storbank SEB, med vd Johan Torgeby, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Wallenbergsfärens storbank SEB, med vd Johan Torgeby, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Bankkoncernen SEB – en av de stora vinnarna på Stockholmsbörsen hittills i år – redovisar ett resultat före jämförelsestörande poster på 8 miljarder kronor för tredje kvartalet, starkare än väntat och aktien stiger en aning mot strömmen på börsen. Det kan jämföras med vinsten på 5,9 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Banken hade i princip inga kreditförluster, men det är för tidigt att blåsa faran över, enligt Torgeby. Det kan bli eftersläpningar av coronakrisen, och de reserveringar banken tidigare har gjort för befarade kreditförluster ligger kvar tills vidare, enligt Johan Torgeby.

Tryck på marginaler

Annons

Räntenettot, vad en bank skär emellan på att låna ut och låna in, steg med 300 miljoner till 6 639 miljoner kronor. Utlåningen till bostadslån har tagit ny fart i takt med de stigande bostadspriserna. SEB har vuxit ungefär lika mycket som marknaden i stort, 6–7 procent, enligt Johan Torgeby. Vinstmarginalen på bostadslånen har sjunkit, enligt SEB-chefen.

– Det är tryck nedåt på marginalerna, räntorna är de lägsta vi haft, säger han.

Provisionsnettot steg ännu mer, till 5,2 miljarder kronor, från 4,3 miljarder, till följd av en stor aktivitet på finansmarknaderna där SEB är särskilt stora.

Följer inte kollegan

Johan Torgeby ser inte att SEB skulle följa efter Handelsbankens beslut att lämna Danmark och Finland – ett beslut som Handelsbankschefen Carina Åkerström för sin del bland annat motiverade med att det dyrare regelverket gör det svårare att få tillräcklig lönsamhet om banken inte är stor nog.

– Tvärtom, vår strategi är att växa vår bank utanför Sverige, speciellt på företagssidan, säger Torgeby och nämner bland annat Österrike och Schweiz.

På tisdagskvällen kom SEB:s styrelse med beskedet att det blir en extra aktieutdelning, något som var tämligen väntat. Därmed har SEB kompenserat all tidigare innehållen aktieutdelning till ägarna, vilket Finansinspektionen i praktiken tvingat dem till i coronakrisen. Hälften av vinsten 2019 och 2020 har enligt bankens normala riktlinjer nu snart delats ut till ägarna.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons