Jonathan Dahlén fick fira dubbelt

Nu vet Jonathan Dahlén hur man gör mål i NHL – två gånger om fick han in pucken i mål när San José körde över Montreal med 5–0.
Efter matchen ringde Dahlén till ett före detta NHL-proffs – pappa Ulf.
– Han var så glad. Han tyckte att jag spelade bra, och det tyckte jag också, säger Jonathan Dahlén.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Premiärmålskytten Jonathan Dahlén firar mot Montreal.
Premiärmålskytten Jonathan Dahlén firar mot Montreal.Foto: Ryan Remiorz/AP/TT

Ska man göra ett premiärmål kan man väl lika gärna göra två?

Det tyckte i alla fall Jonathan Dahlén, som knappt fyra minuter in i sitt livs andra NHL-match prickat in två mål borta mot Montreal.

Det första målet kom efter det att Brent Burns sköt från blålinjen för styrning, Timo Meier ändrade riktning på skottet och framför mål fick Dahlén klubban på pucken, som gick förbi en lika skymd som chanslös Jake Allen.

Dahléns touch var antagligen inte nödvändig för att pucken skulle gå i mål, och det krävdes flera repriser för sekretariatet att se att svensken med sin klubba var sist på pucken.

Ringde pappa Ulf

Mål nummer två rådde det däremot aldrig någon tvekan om. Två minuter efter 1–0 kom Dahlén och Logan Couture i en två mot en-kontring och på en retur fick svensken öppet mål.

– De två har haft bra kemi under hela försäsongen och vi har låtit dem spela ihop. Dahlén är en smart spelare och han bidrar bra till den kedjan (där även Timo Meier spelar), säger tränaren Bob Boughner efter matchen.

23-årige Jonathan Dahlén lämnade Sverige och Timrå i somras för spel i NHL, utan att ha spelat i SHL. Med sina dubbla är han andra generationen Dahlén att fira i San José-tröjan, hans far Ulf Dahlén gjorde 41 mål på 161 matcher för klubben i mitten av 1990-talet, innan Jonathan ens var född.

– Jag ringde honom faktiskt efter matcher. Jag har ringt honom efter alla matcher sedan jag var kanske tio. Så jag ringde honom nu med och det var riktig kul, säger Dahlén.

– Han var så glad. Han tyckte att jag spelade bra, och det tyckte jag också.

Karlsson bäste svensk

Sina två mål till trots var Dahlén inte ens bäste svenske poänggörare i matchen. Erik Karlsson utökade själv till 3–0 strax före första periodpausen och stod sedan för assist till matchens två sista mål.

Svenskarna såg därmed till att lagets bäste poängplockare i fjol, Evander Kane, inte saknades i denna första av de 21 matcher han stängts av i för att ha brutit mot NHL:s covid-19-regler.

För Montreal var 0–5-matchen lagets fjärde raka förlust, den sämsta säsongsinledningen på 25 år – och det mindre än fyra månader efter att laget i somras tog sig till Stanley Cup-final.