GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Det är svårt att veta när nästa kris inträffar”

Med många år i Försvarsmakten och säkerhetsarbete och personskydd i Afrika har Östra Göinge kommuns nya säkerhetssamordnare, David Lundin, skaffat sig en bred erfarenhet som nu kommer till nytta på hemmaplan.
Östra Göinge • Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 16:14
– Mina studier och tiden i Försvarsmakten och Afrika, tror jag har givit mig bra förutsättningar att utföra det här jobbet, säger David Lundin, säkerhetssamordnare i Östra Göinge.
– Mina studier och tiden i Försvarsmakten och Afrika, tror jag har givit mig bra förutsättningar att utföra det här jobbet, säger David Lundin, säkerhetssamordnare i Östra Göinge.
Foto: Marie-Louise Lindell

Sedan slutet av maj delar inte längre Östra Göinge och Osby kommun säkerhetssamordnare. I stället har Östra Göinge nu sin egen, på heltid.

David Lundin, 33 år, som växt upp i Knislinge är nu tillbaka i hemkommunen efter att ha jobbat sju år för Försvarsmakten och fyra år i Afrika med säkerhet och personskydd, bland annat på ambassader och inom bistånd.

– Mina studier och tiden i Försvarsmakten och Afrika, tror jag har givit mig bra förutsättningar att utföra det här jobbet, säger David Lundin.

När tjänsten som säkerhetssamordnare i Östra Göinge annonserades ut slog han till direkt.

– Planen var alltid att komma tillbaka, jag visste inte bara exakt när det skulle bli, säger David som tycker det känns bra att vara på plats.

Som säkerhetssamordnare jobbar han brett.

– Från krisberedskap, civilförsvar, säkerhet och trygghet. Att ta fram olika beredskapsplaner, exempelvis kring strömavbrott och förorenat vatten, att skydda samhällsviktig verksamhet.

– Det handlar om att förebygga så gott man kan, sedan får man ju inte glömma bort att en kris alltid är en kris och det är svårt att veta när nästa kris inträffar.

Mycket av jobbet gör säkerhetssamordnaren tillsammans med andra aktörer inom kommunen.

– För att hantera en kris krävs ett bra stabsarbete, med rätt personer i staben som exempelvis har expertkunskap inom vatten, vägar och el kan man ta snabba beslut och begränsa konsekvenserna.

Men även hemberedskapen hos kommuninvånarna är en viktig del.

– Ska vi kunna skydda samhällsfunktioner och hjälpa svaga grupper måste kommuninvånarna själva ha beredskap att klara sig åtminstone en vecka vid en kris, säger David Lundin som bland annat gjort en filmsnutt om ”prepping” som lagts ut på kommunens Facebook-sida.

Han stöttar även kommunens olika verksamheter i säkerhetsfrågor, som exempelvis vid skolor rörande inrymningsfrågor.

En stor del av hans jobb är också riktat mot säkerhet och trygghet ute i kommunen och det brottsförebyggande arbetet tillsammans med andra aktörer i så kallade Brå-grupper, under Brottsförebyggande rådet.

– Då jobbar jag i nära samarbete med kommunpolisen Veronica Gustafsson.

David Lundin anser att det finns många olika förebyggande insatser att ta till.

– Det gäller att ha ett strukturerat brottsförebyggande arbete. Vi jobbar och samarbetar på ett mer och mer proffsigt sätt inom Brå. Mycket handlar om att göra rätt grejor vid rätt tillfälle, vilket kräver kartläggning, ett stort arbete som pågår nu.

Platser som upplevs som oroliga eller brottsliga kartläggs. Vilka brott som sker, var och när de sker. Först därefter kan man sätta in rätt åtgärder, som rätt utformning i miljön, att ta bort buskage eller ordna belysning, kamerabevakning, sociala insatser slå av wi-fi, sätta in väktare eller ordningsvakter.

– Det kan också vara att olika myndigheter samarbetar i det brottsförebyggande arbetet, som vid tillsynen i Broby för några veckor sedan då kommunen jobbade tillsammans med polis och skatteverk.

David Lundin är väl medveten om att det finns en otrygghet i kommunen. Det som oroar mest är ungdomsgäng med anti-socialt beteende, narkotikabruket och den allmänna nedskräpningen.

– Det följer den nationella trenden men det måste till en förändring. Vi måste jobba hårt med de verktyg vi har. Det innebär att det finns saker som vi måste göra tillsammans med kommuninvånarna, säger David Lundin som gillar sitt nya jobb och de stora utmaningar det för med sig.

–Visst är det skillnad mot att jobba i Afrika men det finns erfarenhet som går att bryta ner och använda på kommunnivå. Jag lär mig också mycket i det här jobbet, säger säkerhetssamordnaren.

Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.