GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Granateld och vägbomber i oroligt Syrien

Över 30 personer uppges ha dödats i det konflikthärjade Syrien, där våldet flammat upp i huvudstaden Damaskus, i Hama i mitten och i Idlib i nordväst.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 15:09
Ett hus som träffats av granateld i den oroliga provinsen Idlib i Syrien. Arkivbild.
Ett hus som träffats av granateld i den oroliga provinsen Idlib i Syrien. Arkivbild.
Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Sent på onsdagskvällen kom rapporter om explosioner vid en USA-ledd bas nära Syriens gräns mot Irak och Jordanien, men det fanns inledningsvis inte några uppgifter om dödsoffer eller skadade.

Men onsdagen blev en våldsam dag i Syrien. Morgonrusningen rapporteras ha varit i full gång i huvudstaden Damaskus när två bomber, placerade på en buss som fraktade soldater, exploderade nära nationalmuseet. Minst 14 personer dödades, enligt statliga medier. I den statliga tv-kanalen visades under förmiddagen bilder på den sönderbrända bussen.

Damaskus har varit förhållandevis skonat från attacker den senaste tiden, sedan de syriska regimstyrkorna intog de förorter som hölls av rebeller. Onsdagens dåd beskrivs som det värsta på fyra år.

Parallellt rapporteras regimstyrkornas granatbeskjutning ha dödat 13 personer i Ariha i den rebellkontrollerade regionen Idlib i nordväst. Tre av dem var barn, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar konflikten från Storbritannien.

Senare kom uppgifter om att sex medlemmar av en regimtrogen milis dödats när en vapendepå exploderade i Hama i centrala Syrien. Ytterligare sju personer ska ha skadats i smällen, enligt SOHR.

Kriget i Syrien inleddes 2011, då president Bashar al-Assads regim svarade med våld på de protester för demokrati som utbröt under den arabiska våren. Sedan dess har över 350 000 människor dödats och flera miljoner flytt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.