GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

God mat överallt

Debatt • Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 20:25
God mat är viktigt
God mat är viktigt
Foto: Johan Nilsson/TT

Måltiden har en självklar plats i alla människors liv. Men det är inte bara på krogar och hemma runt köksborden som det är viktigt med en välsmakande måltid, måltiden har också en viktig läkande kraft. Därför vill vi liberaler att alla - också den som vårdas på sjukhus - ska få en god måltidsupplevelse.

Idag är det den offentliga måltidens dag. Det är ett tillfälle att uppmärksamma all den mat som lagas på sjukhus, skolor och äldreboenden runt om i landet.

Varje dag serveras över 5000 patientmåltider på Region Skånes sjukhus, en stor del av dessa på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund. Maten på våra sjukhus har stor betydelse för patientens välbefinnande och är en del av själva behandlingen. För oss liberaler är det helt centralt att maten och måltidsupplevelsen är anpassad efter patientens behov. Eftersom behandling och sjukdom kan påverka aptiten negativt, samtidigt som behovet av både energi och näring kan vara extra stort, är det av stor vikt att patienten uppskattar maten och vill äta upp den.

För att åstadkomma en god måltidsupplevelse för patienten tror vi att framförallt två saker är viktiga. För det första måste maten vara vällagad och välsmakande. Nyligen tog vi och de övriga partierna i den styrande Allians för Skåne initiativ till ett nytt måltidskoncept för sjukhusmaten i Region Skåne. Mat som lagas från grunden av duktiga kockar är en central princip i det nya konceptet. Inom kort kommer det nya konceptet att börja testas på två vårdavdelningar på Skånes universitetssjukhus i Malmö för att maten ska bli så bra som möjligt.

För det andra behöver det finnas utrymme för stor flexibilitet och valfrihet för patienten. Det gäller inte bara antal valbara maträtter utan också möjligheten att få sin mat serverad vid olika tidpunkter på dygnet. Den patient som genomgått en svår behandling under förmiddagen kanske inte vill äta lunch klockan tolv. Det är patientens behov och önskemål som ska stå i centrum. Med det nya måltidskonceptet är tanken att patienten ska kunna välja både vad han eller hon vill äta och när maten ska serveras. Med en större variation av rätter – av vilka några bör vara naturligt laktos- och glutenfria – uppstår heller inte samma behov av specialkost som om det skulle serveras endast en måltid per dag. Det nya konceptet kommer både att medge större valfrihet för patienten och förenkla arbetet för personalen.

Vi liberaler tror också att det är viktigt att arbeta med att minska matsvinnet i Region Skåne. Varje år slängs flera ton mat i Sverige - helt i onödan. Det är ett enormt resursslöseri som belastar både miljön och samhällsekonomin. Att minska matsvinnet och andelen livsmedel som ”produceras förgäves” är därför en nödvändighet. Enligt en undersökning som gjordes vid regionens samtliga sjukhus förra hösten ligger det genomsnittliga matsvinnet på drygt 30 procent, på Skånes universitetssjukhus var siffran ännu högre, hela 36 procent. För att få ner det totala svinnet är det bland annat viktigt att minska antalet överbeställningar samtidigt som vi ser till så att måltiden serveras på patientens villkor.

Skåne är en framstående mat- och dryckesregion. Hälften av den mat som produceras i Sverige kommer från Skåne, och hälften av den svenska livsmedelsindustrin är skånsk. Det finns all anledning att känna stolthet över alla duktiga livsmedelsproducenter, krögare och matkreatörer som finns i vår region. Vi liberaler vill att Skåne ska fortsätta att vara ett föredöme när det gäller mat och dryck. Och vi vill att Skåne ska gå i täten när det gäller att utveckla patientmåltiderna. Med all den matkunskap som finns i Skåne har vi goda möjligheter att lyckas. Den mat som serveras på de skånska sjukhusen ska vara lagad från grunden, hålla hög kvalitet och smaka gott.

Camilla Mårtensen

Ordförande sjukhusstyrelsen Skånes Universitetssjukhus

Inger Tolsved Rosenkvist

Ordförande Region Skånes servicenämnd

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.