GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han fann ro i trädgården och på havet

Som tidigare meddelats har Ingemar Gustavsson, Hässleholm, avlidit i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är makan Kerstin, dottern Cecilia med maken Magnus, sonen Christian med makan Lotta, dottern Magdalena med maken Robert, sex barnbarn, fyra barnbarnsbarn samt syskon med familjer.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:21
Trädgården var Ingemar Gustavssons oas. Han trivdes bland hallonbuskar och fruktträd.
Trädgården var Ingemar Gustavssons oas. Han trivdes bland hallonbuskar och fruktträd.
Foto: Privat

Ingemar Gustavsson var född och uppvuxen på en lantgård i Verum, som barn nummer två i en syskonskara på sex barn. Han var intresserad av lantbruk och trädgårdsskötsel och hjälpte till med detta hemma på gården.

Efter en del arbeten började Ingemar studera på Sundsgårdens folkhögskola och sedan fortsatta studier på Hvilans lantbruksskola. Efter avslutade studier arbetade han en tid på Sofiero.

Sin värnplikt gjorde Ingemar som vapenfri sjukvårdare. Som sjukvårdare sökte han sedan FN-tjänst och det blev FN-uppdrag i Gaza och en period även i Kongo.

Mötte kärleken

1959 träffade han Kerstin Rosendahl, som kom att bli hans livskamrat i 57 år. De vigdes i Malmö 1964.

Makarna flyttade senare till Hässleholm och fick tre barn. I Hässleholm arbetade Ingemar som lastbilschaufför hos Bröderna Nilsson. Han arbetade en tid i Ballingslöv och sedan som transportchef på Modulent, där han blev kvar fram till sin pensionering.

Ingemar Gustavsson hann med så mycket mer än sitt yrkesarbete. Han tog på sig ett stort samhällsansvar och engagerade sig politiskt. Han var bland annat gruppledare för kristdemokraterna i Hässleholm under 20 år. Förutom fullmäktige var han bland annat ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

Det som Ingemar särskilt brann för var pingstförsamlingen i Hässleholm och dess verksamhet. Under många år var han med i styrelsen, han har varit fastighetsansvarig och använde mycket tid åt kyrktomten. Han var också under många år en del av gruppen som städade kyrksalarna.

Ingemar var pålitlig och grundlig i sitt arbete och la ner hela hjärtat i det han gjorde. Han var även duktig på att uppmuntra andra i församlingen, gammal som ung.

Ingemar deltog i arbetet och omsorgen om utsatta människor, både i församlingen och i samhället i övrigt. När Rumänien öppnade upp för hjälp utifrån var Ingemar en av de första att köra dit förnödenheter som hässleholmarna samlat ihop.

Startade Second handbutiken

Pingstkyrkans Second handbutik var Ingemar Gustavsson med att starta, men då i mindre skala och mindre lokal. Under många år var han föreståndare på Second hand och så länge som det var möjligt för honom hjälpte han till där.

Ingemar hade sedan många år nedsatt både syn och hörsel. Trots fina hjälpmedel måste han till sluta lämna sina uppdrag.

Under alla år fann Ingemar vila och avslappning i trädgårdsarbete.

För barnen är minnesbilden stark av Ingemar, där han går omkring i sin trädgård, omgärdad av blommor, grönsaker och bär och känner sig fram med fingrarna för att få reda på hur mycket frukt som finns på träden eller om det växer ogräs som måste plockas bort.

Han älskade också att få komma ut på havet och fiska och var alltid så spänd på vad som skulle finnas i nätet.

Somrarna tillbringades i stugan i Mellbystrand, där Ingemar ofta var i full färd med att fixa med näten, rensa dem och väga fisken.

Fiske var ett stort intresse för Ingemar Gustavsson.
Fiske var ett stort intresse för Ingemar Gustavsson.
Foto: privat

Under våren och sommaren har Ingemar blivit trött och svag och han har behövt vila mycket. Han har haft svårt för att se, läsa och följa händelserna på tv.

Den 9 september fick han en stroke och den 4 oktober somnade han in, lugnt och stilla med makan och en del av familjen vid sin sida.

En älskad make, pappa, morfar, farfar, gullemorfar, bror och svåger har lämnat de sina, saknad men i ljust minne bevarad.

Pingstförsamlingen deltar också i saknaden efter Ingemar.

Viviann Andersson

Marie Strömberg Andersson

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.