Annons

Höga gaspriser slår mot gödselproduktionen

Norsk Yara, en storspelare på den globala marknaden för gödsel, redovisar ett oväntat starkt resultat för årets tredje kvartal. Men bolaget varnar för att de höga gaspriserna kommer att slå mot produktionen.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Skenande gaspriser slår mot gödselproduktionen för norska Yara. Arkivbild
Skenande gaspriser slår mot gödselproduktionen för norska Yara. ArkivbildFoto: Håkon Mosvold Larsen NTB/TT

Rörelseresultatet exklusive engångsposter steg till 765 miljoner dollar, upp från 558 miljoner dollar ett år tidigare. Analytiker hade i snitt räknat med att detta vinstmått skulle öka till 738 miljoner dollar, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Yara sänkte sin produktion av ammonium i Europa med 40 procent, vilket motsvarar 1,9 miljoner ton gödsel. Bolaget hänvisade till skenande gaspriser som gör produktionen olönsam.

Annons

Enligt Yara har dock prisökningar på bolagets produkter än så länge kunnat täcka lägre leveransvolymer och högre produktionskostnader.

Bolaget räknar enligt rapporten för tredje kvartalet med att gasnotan för produktionen kommer att öka med 850 miljoner dollar under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare och att den under första kvartalet 2022 ligger 950 miljoner dollar högre.

Yaras produktionskapacitet ligger på 8,6 miljoner ton ammonium per år, varav drygt hälften är förlagd till Europa. Koncernens största anläggningar ligger i Suiskil i Nederländerna och Porsgrunn i Norge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons