Annons

Kurslyft för största Oslonoteringen på 20 år

Den norska mjukvaru- och robottillverkaren Autostores aktie lyfter kraftigt efter noteringen på Oslobörsen – den största börsintroduktionen i Oslo på 20 år.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Autostore till börsen. Arkivbild
Autostore till börsen. ArkivbildFoto: Stian Lysberg Solum/Scanpix/TT

Aktien i Autostore, som främst säljer sina tjänster till e-handelsbolag, prissattes till 31 norska kronor i onsdagens notering på Oslobörsen. Det är i den övre delen av det spann som Autostore flaggat för i sitt prospekt inför noteringen.

Bolaget värderades därmed till 103,5 miljarder norska kronor, vilket gör noteringen till den största på Oslobörsen sedan Statoil – numera Equinor – gick till börsen 2001.

Annons

När handeln i aktien drog i gång lyfte den omedelbart till drygt 35 kronor, vilket innebär en värdering på 117 miljarder kronor.

I samband med noteringen drar Autostore in 2,7 miljarder kronor på en nyemission. Samtidigt har befintliga ägare som Thomas H Lee Partners, EQT och andra sålt aktier för 15,3 miljarder kronor.

Pengarna bolaget tar in i samband med noteringen ska enligt vd Karl Johan Lier gå till amorteringar.

Japanska Softbank köpte 40 procent av aktierna i bolaget för 2,8 miljarder dollar, vilket då innebar en värdering av hela bolaget på sju miljarder dollar.

Bland investerarna finns även exempelvis Alecta.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons