Annons

Husqvarna klipper till med höjda priser

Konsumenter på jakt efter bland annat gräsklippare och lövblåsare får nu räkna med stigande priser. Höjda råvarupriser tvingar Husqvarna till prisjusteringar.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Robotgräsklippare i arbete på en gräsmatta i Kristianstad. Arkivbild.
Robotgräsklippare i arbete på en gräsmatta i Kristianstad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Störningar i leveranskedjor i form av olika flaskhalsar men framförallt – kraftigt stigande råvarumaterialpriser har fått konsekvenser för hela världsmarknaden.

Bland de som märker av detta är bland annat skogs- och trädgårdsproduktbolaget Husqvarna. Prishöjningar har redan trätt i effekt och kommer att skärpas ytterligare, säger vd:n Henric Andersson till TT:

Annons

– Vi har redan inför hösten höjt priserna för att kunna matcha råvarumaterialpriserna. Ambitionen är att när vi går in i 2022 också kunna se till att kunna kompensera för de ökade logistikkostnaderna.

Henric Andersson kan inte uppge en exakt procentuell siffra men konstaterar att gällande råvarumaterialpriserna har bolaget sett en ökning på 400 miljoner kronor under 2021 hittills och prognosen ligger nu på 650 miljoner för helåret.

TT: Hur bedömer du att ni får gehör i konsumentled för detta?

– Det är klart att vi inte heller gilla att höja priser men det är något vi måste göra givet den situation vi befinner oss i. Vi tror samtidigt att alla branscher är i samma sits så det finns överlag en ökad acceptans mot högre priser. Jag tror också givet den produktportfölj och momentum som vi har att vi kan få igenom detta.

Lägre intäkter

Det fjärde kvartalet är av tradition ett kvartal med lägre intäkter för bolaget men inför 2022 satsar bolaget nu på att öka lagervolymerna för att kunna hantera problemen med störningar i leveranskedjor. Dessutom driver man en rättsprocess mot ett amerikanskt bolag, Briggs & Stratton. Detta gällande att B & S meddelat att man inte kommer kunna leverera den andel motorer för åkgräsklippare som Husqvarna lagt order på och Husqvarna har nu lämnat in en stämningsansökan.

– Vi är i olika typer av förhandlingar och vår förhoppning är att hitta en lösning innan vi går in i nästa säsong men det krävs två parter för att lösa ut det här.

Stiger på Stockholmsbörsen

För tredje kvartalet landade bolagets vinst före skatt på 828 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 919 miljoner föregående år men var betydligt bättre än analytiker hade förväntat sig.

Även omsättningen steg och uppgick till 10,2 miljarder kronor som en effekt av fortsatta pandemieffekter i form av att man ser om trädgårdar och inte till exempel rest lika mycket som tidigare. På Stockholmsbörsen togs också rapporten emot positivt och aktien lyfter drygt tre procent under förmiddagshandeln.

* Alla siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Tobias Österberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons