GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När nöjesvärlden tystnade blev renovering trösten

Att stänga och släcka teatern efter några få föreställningar av Fantomen förra vintern var tungt för musikalproducenten Emil Sigfridsson. Men pandemin har också inneburit mer tid för familjen och de pågående renoveringsprojekten hemma. Nu har Emil och Zara ett nytt kök och ett nytt lugn.
FÄRLÖV • Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:41
Under pandemin har Emil Sigfridsson och Zara Kronvall Sigfridsson fått en chans att gå ner i varv och samtidigt renovera köket.
Under pandemin har Emil Sigfridsson och Zara Kronvall Sigfridsson fått en chans att gå ner i varv och samtidigt renovera köket.
Foto: Mikael Persson

En punschveranda hälsar gästerna välkomna till sekelskifteshuset i Färlöv, men det är den långa verandan mot trädgården som många känner igen. Där har Emil Sigfridsson och Zara Kronvall Sigfridsson ordnat sommarkonserter under pandemin. Och det tänker de fortsätta med nästa sommar, förhoppningsvis med lite större publik.

– Den typen av konserter tror jag är här för att stanna, säger Emil.

En punschveranda drömde Emil och Zara om från början.
En punschveranda drömde Emil och Zara om från början.
Foto: Mikael Persson

Verandakonserterna var Zaras idé. Efter att ha sett ”Jills veranda” på SVT började de spåna och när pandemin gjorde det omöjligt att spela för en större publik inomhus bestämde de sig för att testa. Omedelbar succé. Biljetterna tog slut direkt. Samma sak i år.

Men det krävde eftertanke och mod.

– Hemmet har varit min borg där jag inte vill släppa in någon. Det kan vara för att vi varit i renoveringskaos så länge, säger Zara.

Fick husförslag på BB

Av renoveringskaoset syns inte ett spår denna oktoberdag. Stearinljus i olika färger ger ett varmt sken över de många nya skåpen och den gamla vedspisen i köket.

Av det gamla skafferiet har de bevarat en tegelvägg som nu blivit en hylla för ikoner.

– Det ger själ i huset att ta fram det gamla, säger Zara.

Hon låg på BB i Stockholm med Ängla som var en dag gammal när Emil berättade att han hade hittat ett hus till dem – i Färlöv.

– Jag trivdes inte i Stockholm. Så såg jag det här huset på Hemnet, säger Emil.

– När vi skulle till Emils föräldrar två veckor efter att Ängla var född körde vi förbi och tittade in genom fönstren, säger Zara.

3 bilder
Så många originaldetaljer som möjligt har bevarats.
Så här såg huset ut förr. Tapeten heter Foglavik och kommer från Boråstapeter.
Emil och Zara behöll en bit av den gamla tapeten som satt direkt på bålverket i matrummet.
Så många originaldetaljer som möjligt har bevarats.
Så här såg huset ut förr. Tapeten heter Foglavik och kommer från Boråstapeter.

Huset från början av 1900-talet var obebott efter att den tidigare ägaren Annie Nilsson flyttat till äldreboende. Hennes son Bertil Nilsson som nu är Emil och Zaras granne hade vuxit upp i huset och kunde berätta att Annies svärföräldrar hade köpt det på 1930-talet.

Då bodde flera familjer i huset. På gården fanns längor med utedass, hönshus, bakugn, bryggstuga och biodling. Än i dag står längorna kvar och används som förråd.

– Det känns lite som Pettson och Findus där, säger Emil.

Punchveranda och balkong

Han och hans pappa Lasse Sigfridsson har inte bara musiken som gemensamt intresse utan också renovering. Det har de haft stor nytta av under årens lopp.

– Det var du som såg potentialen, du har ju bott i hus förut. Jag tyckte att det verkade vara en mysig by med affär och skola, säger Zara till Emil.

Det första halvåret bodde hon kvar i lägenheten i Stockholm med Ängla medan Emil och Lasse började fixa. Sommaren 2005 flyttade de in. Renoveringen har fortsatt i omgångar sedan dess, beroende på hur familjens behov, stil och ekonomi har ändrats.

– Vi var väldigt unga och hade inte tänkt så mycket på hur vi ville ha det, säger Zara.

Efterhand har de velat lyfta fram det gamla och genuina allt mer. Därför har de till exempel låtit bålverket i matrummet vara omålat.

3 bilder
Badrumsporslinet beställde Emil direkt från brittiska Burlington och fick på så sätt ner priset.
Omålat bålverk och originaldörrar kombinerat med tapet från Rusta och matbord med udda stolar ger matrummet en personlig prägel.
”Vi har mer eller mindre haft en pågående renovering sedan vi flyttade in. Det har blivit när man haft tid och pengar”, säger Zara.
Badrumsporslinet beställde Emil direkt från brittiska Burlington och fick på så sätt ner priset.
Omålat bålverk och originaldörrar kombinerat med tapet från Rusta och matbord med udda stolar ger matrummet en personlig prägel.

Samtidigt har de inrett vinden till studio, kontor och sovrum, byggt ny punschveranda och balkong på framsidan, den långa verandan på baksidan plus en tillbyggnad med rum till två av barnen.

Sekelskifte blandat med nytt så att det funkar för en familj idag, ungefär så beskriver de sin stil.

– Det ska vara ombonat och varmt, man ska känna sig avslappnad här, säger Zara.

Renoveringen skingrade tankarna

Sedan pandemin slog till har hemmet blivit ännu viktigare för dem som för många andra. Att renovera blev en tröst efter att Emil tvingades ställa in ”The Phantom of the Opera” efter några succéföreställningar i februari/mars 2020.

– Den kvällen som vi ställde in fick jag stå där och mota folk i entrén. Det var hemskt. Renoveringen skingrade tankarna, säger Emil.

Under året som gått har han blivit musiklärare på Sånnaskolan i Åhus. Alla inställda konserter har bromsat tempot i tillvaron.

– Då fick vi just den tiden som ofta inte finns i vardagen. Vi har kunnat gå ner i varv och vara en familj, säger Zara.

G-klaven lade smeden till när han tillverkade räcket till järntrappan.
G-klaven lade smeden till när han tillverkade räcket till järntrappan.
Foto: Mikael Persson

Under förra hösten satte de igång att byta kök. Trappan till ovanvåningen flyttades och byttes ut mot en spiraltrappa i smide. Som vanligt har de hjälpts åt.

– Det är alltid roligare att vara två, det är kul att ha jobbat fram det tillsammans. Det är rogivande att bygga och pilla, säger Emil.

– Jag är mer hialös, jag vill bli färdig. Det är en bra mix, säger Zara.

Vad har hemmet betytt för er under pandemin?

– Vi har fått tid att njuta av det på ett annat sätt, säger Emil.

Här bor

Musikalproducenten Emil Sigfridsson och artisten/sångerskan Zara Kronvall Sigfridsson, barnen Ängla 17 år (nyss utflugen till Lunds dans- och musikalgymnasium) och tvillingarna Vilda och Älvin, 12 år.

Huset är daterat 1909 enligt fastighetsregistret som infördes det året men är troligtvis några år äldre. Ligger i Färlöv.

Så gör du höstmysigt hemma

• Tänd många stearinljus och välj inte bara vita utan blanda färger på dem.

• Plocka in naturen i form av fina löv och kvistar. ”Det är viktigt att använda det man själv tycker om så att det blir personligt”, säger Zara.

• Ändra små detaljer som kuddar. Det behövs väldigt lite för att det ska kännas nytt.

• Sätt upp slingor och belysning som lyser upp. Dem kan man ha kvar länge under vintern.

Emils renoveringstips:

•Om du ser något du vill ha, så kolla om du kan köpa det direkt från ursprungsföretaget. Emil beställde till exempel badrumsporslinet direkt via brittiska Burlingtons egen webbsida.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.