GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rektor hotad efter vaccination: ”Kallad för mördare”

En rektor i Kristianstads kommun har blivit kallad mördare av en vårdnadshavare. Det med anledning av vaccinationerna. Skolan har nu polisanmält föräldern.
KRISTIANSTAD • Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 21:28
Vaccination av skolbarn i en gymnastiksal i Enskede.
Vaccination av skolbarn i en gymnastiksal i Enskede.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Förra veckan började vaccinationerna av 12–15-åringar mot covid-19 i Region Skåne. Minst en rektor på en av skolorna i Kristianstads kommun har sedan dess fått motta hot.

– En av våra rektorer har under början av veckan fått ett mejl av en antivaxxare, en förälder som kallat rektorn för mördare, sa Pierre Månsson (L), kommunstyrelsens ordförande, under tisdagens kommunfullmäktige.

Kenth Olsson, förvaltningschef inom barn och utbildning, bekräftar också att en rektor fått motta mejlet.

– Det är en vårdnadshavare som har mejlat. Detta som Pierre tog upp, att rektorn kallas för mördare, är för att man organiserar vaccination på skolan, säger Kenth Olsson.

Nolltolerans mot hot

Förvaltningschefen berättar även att en polisanmälan gjorts.

– Vi har sagt att vi har nolltolerans om vi får hot. Oavsett vad det är så polisanmäler vi det, säger Kenth Olsson.

Han är dock förtegen kring om fler hot förekommit mot lärare och rektorer i samband med vaccinationerna.

– Det kan jag inte säga. Utan man är duktig och hanterar detta ute på skolområdena. Även på rektorsenheten vet man vad vi har för policy och att de ska göra en polisanmälan. Hot ska aldrig accepteras som anställd eller privatperson men det förekommer och då gör man en polisanmälan.

Har ni gjort en eller flera polisanmälningar?

– Jag kan inte svara på det då det inte är jag som gör polisanmälningarna. Det sker där det förekommit så jag kan inte svara på om en eller flera gjorts, men om man mottar hot ska man polisanmäla.

Ärendet utreds nu av polisen.

– Det viktiga här är att det inte blir en form av vardagsnorm. Vi måste agera oförsonligt starkt mot alla former av hot, det gäller på alla nivåer.

Den berörda rektorn har enligt Kenth Olsson kommunicerat med skolchefen i det aktuella området och därefter fått det stöd som hen önskar och behöver.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.