GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vintrigt bland årets julsmaker

Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Glöggknäcke från Leksands Knäckebröd.
Glöggknäcke från Leksands Knäckebröd.Foto: Leksands Knäckebröd

Vid den här tiden på hösten brukar en rad livsmedelstillverkare avslöja sina specialframtagna julsmaksättningar – i år är inget undantag. Tidigare har de nya varianterna inte nödvändigtvis fört tankarna till den stundande högtiden, men bland nyheterna för 2021, som hittills meddelats, dominerar juliga och vintriga smaker. Blossa erbjuder exempelvis en glögg med apelsinsmak, Annas Pepparkakor kryddas i år med kardemumma och Cloettas godistomtar "Juleskum" kommer i en variant med äpple och kanel. Men kanske uppfattas julnyheten från Leksands Knäckebröd som ett snäppet djärvare tilltag – de satsar på ett knäcke med glöggtwist. (TT)

Annas Kardemumma är Annas Pepparkakors julsmak 2021.
Annas Kardemumma är Annas Pepparkakors julsmak 2021.Foto: Annas Pepparkakor

"Svamp är visserligen alltid trendigt på hösten men i år ser jag att intresset för svamp har fått ett stort uppsving. Vi lagar svampragu, svampgyros, svampbiffar, soppor och grytor, vi friterar och steker svamp, gör svamppulver och buljong."

Matprofilen Julia Tuvesson, vars tredje kokbok "Brynt smör" (Norstedts) kom ut förra året, trendspanar i tidningen Allt om mat. (TT)

Julia Tuvesson.
Julia Tuvesson.Foto: Julia Tuvesson

69 …

… procent tänker på klimatavtrycket när de handlar mat – det visar en Sifo-undersökning, beställd av nätbutiken Matsmart. Majoriteten, nästan sju av tio, tycker att pris är viktigt, men av dessa väger de flesta även in sådant som hållbarhet och kvalitet i sina köpbeslut. (TT)

Hållbarhet är viktigt för sju av tio i matbutiken.
Hållbarhet är viktigt för sju av tio i matbutiken.Foto: Fredrik Persson/TT
Veckans tips

Vill du äta veganskt men saknar osten? Då kan du göra en riktigt god "ostsås" – med hjälp av näringsjäst, tipsar kocken Gustav Johansson, expert på växtbaserad mat, i tv-kanalen Godare. Produkten består av torkade jästflingor, som tillsammans med andra ingredienser rika på fett och salt ger en smak som liknar ost. (TT)

Näringsjäst ger en god vegansk "ostsås".
Näringsjäst ger en god vegansk "ostsås".Foto: Nedim Bajramovic/Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.