Vintrigt bland årets julsmaker
Vid den här tiden på hösten brukar en rad livsmedelstillverkare avslöja sina specialframtagna julsmaksättningar – i år är inget undantag. Tidigare har de nya varianterna inte nödvändigtvis fört tankarna till den stundande högtiden, men bland nyheterna för 2021, som hittills meddelats, dominerar juliga och vintriga smaker. Blossa erbjuder exempelvis en glögg med apelsinsmak, Annas Pepparkakor kryddas i år med kardemumma och Cloettas godistomtar "Juleskum" kommer i en variant med äpple och kanel. Men kanske uppfattas julnyheten från Leksands Knäckebröd som ett snäppet djärvare tilltag – de satsar på ett knäcke med glöggtwist. (TT)
"Svamp är visserligen alltid trendigt på hösten men i år ser jag att intresset för svamp har fått ett stort uppsving. Vi lagar svampragu, svampgyros, svampbiffar, soppor och grytor, vi friterar och steker svamp, gör svamppulver och buljong."
Matprofilen Julia Tuvesson, vars tredje kokbok "Brynt smör" (Norstedts) kom ut förra året, trendspanar i tidningen Allt om mat. (TT)
69 …
… procent tänker på klimatavtrycket när de handlar mat – det visar en Sifo-undersökning, beställd av nätbutiken Matsmart. Majoriteten, nästan sju av tio, tycker att pris är viktigt, men av dessa väger de flesta även in sådant som hållbarhet och kvalitet i sina köpbeslut. (TT)
Vill du äta veganskt men saknar osten? Då kan du göra en riktigt god "ostsås" – med hjälp av näringsjäst, tipsar kocken Gustav Johansson, expert på växtbaserad mat, i tv-kanalen Godare. Produkten består av torkade jästflingor, som tillsammans med andra ingredienser rika på fett och salt ger en smak som liknar ost. (TT)