GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Artistroboten Ai-Da släppt av egyptiska tullen

Publicerad 21 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:05
En robot som kan skapa konstverk har släppts av egyptiska tullen. Roboten på bilden är en annan, som visats i Hongkong. Arkivbild.
En robot som kan skapa konstverk har släppts av egyptiska tullen. Roboten på bilden är en annan, som visats i Hongkong. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT

Roboten Ai-Da, byggd i Storbritannien och med förmågan att skapa abstrakt konst, har släppts av egyptiska myndigheter. Roboten, som skulle delta på en utställning i Giza, beslagtogs av tullen efter misstankar om att hon kunde dölja verktyg för spioneri, rapporterar BBC.

Storbritanniens ambassad i Kairo meddelar att man är glada över att konstnärsroboten har släppts efter tio dagar.

Enligt robotens skapare Aidan Meller var det Ai-Das modem samt kamera som väckte gränsmyndigheternas misstankar. Meller erbjöd sig att avlägsna modemet, men inte kameran som krävs för att Ai-Da via algoritmer ska kunna omvandla det kameran spelar in till konst.

– Jag kan verkligen inte sticka ut hennes ögon, sade Meller till The Guardian.

Utställningen där bland annat Ai-Das konst visas är den första, samtida vid pyramiderna i Giza på 4 500 år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.