GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åtta procent har åkt med berusade bilförare

Åtta procent av ungdomarna i årskurs 7-9 har åkt bil med en berusad förare. Det visar Osby kommuns årliga drogvaneundersökning.
Nu uppmanas föräldrar att tidigt ta tag i samtalen om droger och alkohol.
Osby • Publicerad 21 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 11:58
Bland högstadieelever som någon gång provat att dricka alkohol, röka eller snusa är chansen större att ungdomarna även testat narkotika.
Bland högstadieelever som någon gång provat att dricka alkohol, röka eller snusa är chansen större att ungdomarna även testat narkotika.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Den nya undersökningen som presenterades i veckan visar att var fjärde sjundeklassare i Osby någon gång har provat på att dricka alkohol.

– Eftersom undersökningen görs första veckan i skolan har dessa elever druckit alkohol antingen i årskurs 6 eller på sommarlovet. Det visar att man som förälder tidigt måste prata om alkohol och att de här samtalen är viktiga, säger Marie Nilsson, ungdomsarbetare i Osby kommun.

Något som Marie Nilsson anser är alarmerande är att undersökningen visar att åtta procent av eleverna som deltog har åkt bil med en berusad förare. Nästan tre procent av eleverna har kört moped eller a-traktor när de varit berusade och ungefär fem procent har åkt med en berusad förare.

– Dessa siffror är de mest skrämmande som kommit fram i undersökningen. Här är det jätteviktigt att man som förälder inte tänker att bara för att ens barn tar mopeden eller a-traktorn till festen så kommer de inte att dricka alkohol, säger Marie Nilsson.

Hon menar att flera föräldrar ibland kan underskatta den inverkan som de har på sina barn.

– Vissa föräldrar säger att ungdomarna ändå inte lyssnar på dem, och att kompisar många gånger har övertaget, men den här undersökningen visar att drygt 80 procent vill prata med sina föräldrar om viktiga saker. Det visar att vad en förälder säger och gör är viktigt, säger Marie Nilsson.

Undersökningen visar att något fler 7-9-klassare i kommunen har provat alkohol jämfört med tidigare år. Siffran ligger nu på strax över 30 procent, men enligt Marie Nilsson är ökningen marginell.

Ett positivt inslag i undersökningen är att de flesta elever på högstadiet aldrig har provat alkohol. Dock påpekar Marie Nilsson att bland de som någon gång har druckit alkohol, snusat eller rökt så är chansen större att dessa ungdomar även testat narkotika.

Det är också fler i den gruppen som har blivit erbjudna att köpa droger eller vet var det går att få tag på droger än i gruppen som inte alls dricker, röker eller snusar.

– Detta samband är viktigt att ha med sig. Att inte prova alkohol, snus eller cigaretter är den bästa drogförebyggande metoden i längden, säger Marie Nilsson.

Siffran för de ungdomar som har provat narkotika i årets undersökning ligger på drygt två procent.

Marie Nilsson hoppas att kommunen snart kan återuppta sina föräldrakafé som anordnats innan pandemin.

– Där diskuterar vi de här sakerna med alkohol och droger och föräldrar får även chansen att ha diskussioner föräldrar emellan om vad som är okej för barnen och de här vanliga gränssättningar.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.