GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon drar i trådarna med mjuk hand

Att hantera ”Tama flugor och vilda elefanter” - det är en arbetsuppgift som dramapedagog Malin Bennborn har tagit på sig frivilligt att syssla med på fritiden. Det är den sjunde uppsättningen som Beredskapsteatern ska spela på Ystad militärhistoriska museum i höst. Det är första gången Malin Bennborn deltar i teatergänget.
– Det är jättenervöst. Här kommer jag in i ett väloljat gäng som har hållit i gång sedan 2014, säger hon.
Personligt • Publicerad 21 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 16:58
Regissör Malin Bennborn på Militärmuseet i Ystad.
Regissör Malin Bennborn på Militärmuseet i Ystad.
Foto: Catharina Nilsson

Malin Bennborn är en glad, envis och omtänksam person. Hon är dramapedagog sedan många år men jobbar med Beredskapsteatern för första gången i höst.

– Jag vet vad jag kan och vill, men det finns många starka viljor i gänget. Jag har träffat dem förut, säger hon och det glittrar i ögonen när hon pratar om gruppen:

– Jag kan göra något bra av det, jag måste bara få dem att inse det, säger Malin som vill vara den tydlige, rättvise och omtänksamma ledaren.

Sista skälvande minutrarna

De har kommit långt i processen, repliker sitter och kläder finns, men golvet knarrar så högt att det måste åtgärdas innan premiären och det finns en hel del kvar att finslipa.

– Den här gruppen är bra, säger Malin och betonar sistnämnda ordet, men det finns rekvisita som inte levererats än och annat som måste fixas. Miljön ska byggas om för att återskapa illusionen av att vara utomhus för cirka 70 år sedan. Det är nu det gäller, de sista skälvande dagarna innan genrep och premiär.

– Jag hoppas få fler såna här uppdrag på fritiden. De ger mig så mycket, säger Malin och ler övertygande.

Profilen

Namn: Malin Bennborn

Ålder: 46 år

Bor: I Abbekås.

Familj: Sambo, två döttrar och två bonusbarn.

Gör: Dramapedagog.

Aktuell: Regisserar ”Tama flugor och vilda elefanter” av Lars Ransheim som ska sättas upp av Beredskapsteatern på Ystad militärhistoriska museum, spelar även rollen som östtysk spion. Genrep den 27 oktober, premiär den 29 oktober. Pjäsen spelas fram till och med 21 november.

Intressen: Teater, trädgård, havet, böcker, laga mat och baka.

Favoritpjäs: "Fröken Julie”.

Malin upptäckte tidigt att hon var vad som kallades en pojkflicka. Hon ville inte bli barnskötare som sin syster. Malin ville jobba på cirkus.

– Jag visste att jag inte passade som lindansös så jag sa att jag ville bli elefantskötare som barn, berättar hon.

– Jag var den som ville klättra högst, ha äventyr, cykla fort och spela fotboll. Och så släpade jag hem kassar av böcker från biblioteket också.

Pratar mycket och gärna

När hon blev lite äldre ville bli lärare. Hon ville bli den pedagog som hon själv haft glädje av att ha träffat i skolan, tydliga, roliga och rättvisa ledarfigurer.

När det var dags för Malin att läsa på lärarhögskolan snubblade hon över en teaterutbildning på Östra Grevie folkhögskola. Ett år med dramautbildning måste vara jättebra för en lärare tänkte Malin men det blev ytterligare ett år och därefter jobb på Studioteatern.

– Jag var fast. Det är det här jag vill göra, minns Malin att hon tänkte.

Hon träffade sina barns far, en jazzmusiker, och de flyttade till den pulserande staden Köpenhamn och väntade på att dess kreativa rykte skulle impregnera det unga musik- och teaterparet och visa vägen till arbete.

Det blev inte så. De flyttade hem till Sverige igen och han fick jobb på kulturskolan i Höganäs och hon fick jobb som dramapedagog i Bjärred. De unga tu flyttade till hus i Höganäs och de två döttrarna Hanna och Stina föddes.

Efter åren som dramapedagog och föräldraledighet erbjöds Malin en fast tjänst på Kub i Helsingborg, det som senare införlivades i Dunkers kulturhus.

Karriären tuffade på för Malin med nya roliga uppdrag som kulturkoordinator för projektet ”Kultur på recept” som skulle testas i Skåne och Norrland. Det var ett fantastiskt intressant projekt men slitsamt, minns Malin.

Det lades ned och hon gick tillbaka till sitt vanliga jobb som dramapedagog på Dunkers kulturhus. Men nu kände hon sig inte så kreativ och driven längre.

Hennes mor hade gått bort och hon gick igenom en skilsmässa och några år senare var hon helt slut, dränerad på sin sedvanliga energi och kraft. Hon gick in i en utmattningsdepression och var sjukskriven i ett halvt års tid.

– Jag minns att jag satt och sorterade post it-lappar och hade svårt att andas på kontoret. Jag gick ut och höll mig fast i ett träd och ringde en kompis, berättar Malin om den där dagen när hon inte kunde hantera sig själv längre.

Tillbaka efter utmattning

Hennes intresse för matlagning blev en väg tillbaka in i arbete. Efter en sommar med mat och event på Orangeriet i Ängelholm vaknade livsandarna till liv igen.

Hon försökte förtvivlat hitta en lagom balans i sina kommande tjänster och hittade rätt när hon sökte ett jobb som dramapedagog. Tillsammans med kollegan Paula Brante jobbar hon med utveckling av kulturella projekt för barn och ungdomar i Sjöbo. Återhämtningen går bra.

I jul ska hon sätta upp Höganäs gymnastikförenings julshow igen. Först ska hon djupdyka in i en familjeangelägenhet. För för tre år sedan träffade Malin kärleken igen. På en dejtingsajt dök den skönsjungande Marcus Ransheim upp. Det var så lätt och roligt att umgås med Marcus så Malin hade svårt att få rätsida på upplevelsen. Kunde en relation vara så okomplicerad?

– Marcus var lugnet och tryggheten själv och vi fick oändligt många skratt, precis det som jag alltid längtat efter, berättar hon.

Paret köpte ett hus i Abbekås under pandemin och har skapat ett hem med plats för sina barn. Och i höst ska de jobba tillsammans också. Malin ska regissera sin livskamrat i ”Tama flugor och vilda elefanter” och förvalta sin nya svärfader Lars Ransheims senaste manus.

– Hur mycket jag än känner efter om jag orkar det här eller inte, så känner jag bara att jag får så mycket tillbaka. Nu är allt bara roligt igen.

3 bilder
Regissör Malin Bennborn på Militärmuseet i Ystad.
Regissör Malin Bennborn på Militärmuseet i Ystad.
Regissör Malin Bennborn på Militärmuseet i Ystad.
Regissör Malin Bennborn på Militärmuseet i Ystad.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.