GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Småbryggare satsar på julmust

Nikolaj Sorber använder hela kroppstyngden på spaken till maskinen som kapsylerar flaskorna som precis har fyllts med julmust.
– Det här är ett hantverk. Det mesta sköts manuellt, säger han.
Sösdala • Publicerad 21 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 18:39
Björn Holgersson fyller flaskor med julmust, som hans bryggeri lanserar i år.
Björn Holgersson fyller flaskor med julmust, som hans bryggeri lanserar i år.
Foto: Sofia Åström

På Häxkittelns bryggeri i Sösdala ligger man i startgropen inför lanseringen av nykomlingen julmust bland bryggeriets hittills kända ölvarumärken.

Nikolaj Sorber är anställd hos Björn Holgersson, som driver bryggeriet som gjort sig känt för sin öl. Tills nyligen skötte Björn Holgersson både sin bryggbutik och bryggeriet själv. Nikolaj Sorber är ett bevis på att försäljningen går bra.

– Jag gick bryggeriutbildningen i Kristianstad och gjorde min praktik hos Björn. Det är kul att kunna fortsätta jobba här, säger han.

Satsningen på julmust är delvis ett resultat av pandemin, som blev ett hårt slag mot många småbryggerier.

– Jag har trots allt klarat mig hyfsat eftersom jag har kommit in på Systembolagets hyllor i mellersta och nordöstra Skåne. Jag tyckte det var dags att bredda sortimentet och julmust är ju en omtyckt dryck inte minst till jul. Det är dessutom bättre förtjänst på alkoholfria drycker då man inte behöver betala alkoholskatt, förklarar Björn Holgersson.

Nikolaj Sorber har fått jobb på bryggeriet Häxkitteln. Han har gått bryggarutbildning i Kristianstad.
Nikolaj Sorber har fått jobb på bryggeriet Häxkitteln. Han har gått bryggarutbildning i Kristianstad.
Foto: Sofia Åström

Recept

Julmust är en läskedryck som huvudsakligen konsumeras i Sverige omkring juletid. Under påsken benämns drycken påskmust och resten av året som must.

Det var svensken Harry Roberts, son till läskedrycksfabrikören Robert Roberts, som ursprungligen fick receptet ifrån Tyskland, där han hade studerat kemi och i dessa kretsar fått höra talas om receptet. Roberts, som var nykterist, inspirerades av drycken och såg en möjlighet att lansera den som ett alkoholfritt alternativ till framför allt portern och ölen, som vid den här tiden flödade på de svenska middagsborden.

– Det är receptet för julmustextraktet som säljs till bryggerierna. Receptet är hemligt, säger Björn Holgersson och säger till tidningens fotograf att inte ta bilder av plastdunkarna med mustextraktet.

Sösdala julmust med sin etikett.
Sösdala julmust med sin etikett.
Foto: Sofia Åström

Det är så hemligt att endast tre personer känner till de exakta ingredienserna.

– Bryggerierna tillsätter endast vatten. Vår julmust är unik på det viset att vi använder sösdalavatten. Det finns skillnader i smak beroende på vattnet, kommenterar Björn Holgersson.

Bryggeriet flyttade nyligen in i nya lokaler vid Parkgatan i Sösdala..
Bryggeriet flyttade nyligen in i nya lokaler vid Parkgatan i Sösdala..
Foto: Sofia Åström

Tradition

En gång i tiden fanns det ett bryggeri i varje större ort i Sverige. När staten tog över all alkoholförsäljning 1921 inledde det en våg av nedläggningar av lokala bryggerier. Staten övertog i stort sett hela bryggerinäringen och på 1980-talet återstod bara Pripps och privata Spendrups, som staten inte lyckades ta över.

– En hel bransch med ett stort kunnande om öltillverkning försvann tyvärr. Svenskt öl höll mycket hög klass en gång, säger Björn Holgersson.

För 50 år sedan fanns ”Bryggare Månsson” i Sösdala, som bland annat tillverkade svagdricka, som är en variant på must och som var en vanlig måltidsdryck förr i tiden.

Nu plockar Björn Holgersson upp den handsken fast med julmust istället.

Skatter

Det är inte lätt för de små bryggerierna att slåss mot de stora drakarna, som erbjuder fina avtal för restauranger tack vare sina stora volymer och ekonomi.

Det gäller även hos statliga Systembolaget, menar Björn Holgersson.

– Vi har en mycket hög alkoholskatt, som gynnar de stora aktörerna i bryggeribranschen. Jag får betala samma skatt som jätten Spendrups. Vi borde ha samma differentierade alkoholskatt som i resten av EU som gynnar mindre aktörer. Hade resten av EU haft svensk alkoholpolitik hade det inte funnits många vingårdar och bryggerier.

Men nu är det julmust som gäller i bryggeriet i Sösdala som för ett par veckor sedan flyttade in i Optiheats tidigare lokaler på Parkgatan.

– På lördag startar vi försäljningen av årets julmust i bryggeriet mellan klockan 10 och 13, säger Björn Holgersson och fortsätter påfyllningen av julmust i flaskorna.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.