GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anställda hoppar av efter Bolsonaros vallöfte

Ett nytt generöst vallöfte från presidenten skakar om rejält i Brasilien. Flera ekonomiskt ansvariga har avgått, och både börsen och valutan faller.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 03:12
Jair Bolsonaro. Bild tagen vid en ceremoni i presidentpalatset Planalto i Brasília i onsdags.
Jair Bolsonaro. Bild tagen vid en ceremoni i presidentpalatset Planalto i Brasília i onsdags.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT

I ett tal på torsdagen meddelade den högerpopulistiske Jair Bolsonaro att välfärdssystemet "Bolsa Familia" ska ersättas av en ny variant med högre utbetalningar till många av landets fattiga.

– Det vi säger är: 400 real (600 kronor) till alla, sade Bolsonaro.

Planen tolkas som ett försök att få luft under vingarna i opinionen inför presidentvalet om ett år, där Bolsonaro är starkt nederlagstippad mot den väntade huvudmotståndaren, socialdemokraten Lula da Silva.

Kruxet är att den brasilianska regeringen redan spenderar mer pengar än tillåtet, och kritiker har invänt att den nya bidragsplanen är olaglig. Flera kända profiler på finansdepartementet har sagt att de slutar. Börsen i São Paulo föll på torsdagen, och realen föll mot dollarn.

Men likt förebilden i USA, Donald Trump, är Bolsonaro van vid att skaka av sig kontroverser. Han hotas redan av riksrätt för sin hantering av covid-pandemin, vilket han också kommenterade på torsdagen.

– Jag tänker inte diskutera dessa människors fantasier, sade presidenten om anklagelserna att han genom sin avmätta attityd orsakat många brasilianers förtida död i covid-19.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.