Annons

Biden lovar att försvara Taiwan mot Kina

USA kommer att försvara Taiwan ifall Kina skulle invadera ön, enligt landets president Joe Biden. Uttalandet irriterar Kina.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
USA:s president Joe Biden vid den CNN-ledda utfrågningen i torsdags.
USA:s president Joe Biden vid den CNN-ledda utfrågningen i torsdags.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Bidens uttalande i torsdags tolkas som ett avsteg från USA:s långvariga linje, som gått ut på att stödja Taiwan genom att bygga upp dess militär men inte uttryckligen lova att delta i ett eventuellt krig.

Strategin har varit en balansgång mellan att avskräcka Kina från att invadera och samtidigt få Taiwan att avhålla sig från att utropa sig som självständigt, något som är en röd linje för Kina.

Annons

Biden gjorde sitt uttalande i torsdags, i samband med ett CNN-lett forum där han fick frågan ifall USA skulle komma till Taiwans undsättning om Kina invaderade.

– Ja. Vi har ett sådant åtagande, svarade han.

Uttalandet har inte gått Peking förbi. Under fredagen varnade Kina omvärlden för att underskatta landets beslutsamhet att ta kontroll över ön.

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över ön, med våld om så krävs. Kina genomför regelbundet militära styrkeövningar i havet utanför och luftrummet nära Taiwan.

Från Taiwan togs Bidens uttalande emot med tacksamhet.

"USA:s regering har visat, genom verkliga handlingar, sitt obevekliga stöd för Taiwan", sade en talesperson för president Tsai Ing-Wen.

Biden gjorde ett liknande uttalande i augusti, vilket lett till frågor om ifall USA har ändrats sin Taiwanstrategi. Men Vita huset har hittills hävdat att det är samma strategi som tidigare som gäller, även under Joe Biden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons