GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Budgetförslag: P-avgifterna slopas i Hässleholm

Viljeinriktningen hos Kärnalliansen är tydlig. P-avgifterna ska bort och p-skiva införas. Först ska frågan utredas, sedan genomföras. Kostnaden beräknas till tre miljoner kronor.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 12:07
Robin Gustavsson (KD), Lars Johnsson (M) och Thomas Haraldsson (L) presenterade sitt budgetförslag.
Robin Gustavsson (KD), Lars Johnsson (M) och Thomas Haraldsson (L) presenterade sitt budgetförslag.
Foto: Sofia Åström

Under fredagseftermiddagen lade Kärnalliansen fram sin budget för nästa år och en plan för de kommande åren (2023 och 2024). En budgetpost som säker gläder många, allmänhet och handel, är en övergång från p-avgifter till p-skiva (gratis parkering) i delar av centrala Hässleholm.

Hur en sådan övergång ska ske kommer enligt förslaget att utredas av tekniska nämnden nästa år, för att implementeras året därpå, 2023. Kostnaden för förändringen beräknas till tre miljoner kronor, det vill säga det uppskattade intäktsbortfallet.

En annan satsning som snabbt kan bli uppenbar för var och en, inte minst i kransorterna, är ny belysning. Det handlar om en uppgradering till LED-belysning, som tros ge en bättre och mer flexibel belysning, liksom en energieffektivisering. 16 miljoner kronor destineras till ändamålet nästa år, om Kärnalliansens budget vinner gehör i kommunfullmäktige.

I övrigt märks bland annat tillskott till de ”mjuka” nämnderna på 54 miljoner kronor, varav 33 miljoner går till barn- och utbildningsnämnden. Behovet var något högre, 40 miljoner kronor. Socialnämnden får ett tillskott på 13 miljoner kronor (behovet var 15,5 miljoner kronor).

Det är även värt att notera att Kärnalliansen är beredd att stötta ett så kallat Fontänhus, som finns i en rad kommuner, och som fokuserar på rehabilitera personer med psykisk ohälsa. Det handlar om 1,8 miljoner kronor i bidrag över åren 2022-2024.

I de mer ”hårda” delarna öppnar Kärnalliansen för att dubbelrikta Järnvägsgatan och börja planera för att öppna Magasinsgatan mot Viaduktsrondellen. Det är åtgärder som ska gagna tillgängligheten till centrum.

Bland övriga satsningar märks en förstärkning med fem brandmän, för att göra organisationen mindre sårbar.

Pengar skjuts också till för att snabba på arbetet med detaljplaner.

Kultur- och fritidsnämnden får en kvarts miljon årligen för skötsel av badplatser, vilket är en fråga som debatterats flitigt de senaste åren.

I en ospecificerad investeringsbudget (på totalt 529 miljoner kronor under planperioden) för fastighetsprojekt finns naturligtvis ett nytt badhus. Där finns även ett nytt ridhus och en ny förskola i Ballingslöv. När det gäller en renovering och utbyggnad av Furutorpshallen har ytterligare medel skjutits till. Att man inte vill prissätta de olika projekten beror naturligtvis på att kommunen inte vill blotta sig inför kommande upphandlingar.

Skattesatsen behålls oförändrad (21,20 kronor) och resultatet spås bli svagt positivt nästa år, på 4,7 miljoner kronor. De kommande åren tros bli kärvare med minus på drygt 31 miljoner 2023 och 53,6 miljoner året därpå. Det ska balanseras mot resultatutjämningsreserven, som just nu innehåller 130 miljoner kronor.

Andreas Lovén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.