Annons

Dirigenten Bernard Haitink död

Den nederländske dirigenten Bernard Haitink har avlidit i sitt hem i London vid 92 års ålder, meddelar hans agentur.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Bernard Haitink dirigerar Bostons symfoniorkester 2009. Arkivbild.
Bernard Haitink dirigerar Bostons symfoniorkester 2009. Arkivbild.Foto: Steven Senne/AP/TT

Haitink ansågs som en av de största dirigenterna i sin generation och hyllades för sina tolkningar av Beethoven, Mahler och Bruckner under sin 60 år långa karriär.

Haitink som var född i Amsterdam spelade fiol innan han prövade på att dirigera Concertgebouworkestern i hemstaden1956. Han blev chefsdirigent för Londons filharmoniska orkester 1967, en post han sedan behöll i över ett decennium, och arbetade även med Kungliga Operan i London.

Annons

I USA ledde Haitink symfoniorkestrarna i Chicago och Boston, kända som några av världens bästa. Han gjorde totalt över 450 inspelningar och prisades med flera utmärkelser, bland dem Frankrikes Arts et Lettres-orden.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte hyllar Haitink som "en av de största dirigenterna i världen".

"En speciell man som inte behövde stora gester för att leda många orkestrar till nya höjder. Mina tankar är med hans nära och kära vid denna sorgliga stund", skriver Rutte på Twitter.

Även Nederländernas kungapar hyllar Haitink i ett uttalande:

"Hans drivs och musikaliska finess är oförglömliga", säger kung Willem-Alexander och drottning Maxima.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons