GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Enkel biljett till soliga Spanien

Vi står med en fot i oktober och snart en i november. Visst infinner sig en längtan till allt sydligare breddgrader. Gert Tillgren och hans sambo Lisbeth Svensson från Hässleholm har bestämt sig för att sälja allt, flytta till Spanien och där öppna en biluthyrningsfirma.
Personligt • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 14:31

Vi är många som bär på drömmar, men vi är nog inte lika många som faktiskt bestämmer oss för att förverkliga dem. Gert Tillgren och hans sambo Lisbeth Svensson, som just nu bor i Sjörröd i utkanten av Hässleholm, har däremot bestämt sig för att det är nu eller aldrig som flytten ska gå söderut.

Längtan söderut har funnits ett tag. De har varit flitiga turister i Torrevieja i Spanien under flera år och kärleken till landet har ökat år för år. Det är inte minst klimatet som lockar, men även ett otvunget sätt att leva, billiga priser och goda vänner.

I våras sålde Gert Tillgren sitt företag i Hässleholm och det finns egentligen inget som längre binder dem till Sverige. Inte ens några barn och barnbarn som gör flytten svår.

Efter att Gert Tillgren genom goda kontakter i Spanien konstaterat att det alldeles säkert skulle gå att starta ett företag i landet fattades beslutet. Flytten skulle bli verklighet.

Villan i Sjörröd ligger nu ute till försäljning. Den vita skåpbilen ska packas med det som paret inte vill skiljas ifrån. Kanske får vissa saker följa med någon annan transport söderut om nu skåpbilen skulle visa sig bli för trång. Sedan klipps banden.

Eller klipps och klipps. Visst vill de både besöka vänner i Sverige även framöver. Både den svenska våren och sommaren lockar. Men kanske är det inte omöjligt att byta ett besök i Sverige mot att någon annan får känna på Spaniens klimat. Det finns ju trots allt en gäststuga intill boningshuset.

Gert Tillgren och hans sambo Lisbeth Svensson lämnar allt och flyttar till Spanien.
Gert Tillgren och hans sambo Lisbeth Svensson lämnar allt och flyttar till Spanien.
Foto: Helén Fingalsson

Allt är klart inför köpet av ett radhus i Torrevieja. Det är bara väntan på att huset i Sjörröd ska bli sålt som får den vita skåpbilen att stå kvar på grarageinfarten. Det är en bekant som bestämt sig för att sälja sitt hus i det soliga Spanien och Gert och Lisbeth har nappat. Det är bara 900 meter till havet och i området finns en egen pool.

– Vi har känt ägarna av radhuset länge och vi har varit där vid ett flertal gånger, berättar Gert.

Eftersom paret tillbringat mycket tid i Torrevieja redan känner de mycket folk och har därför många kontakter som kan hjälpa dem. De känner dessutom att de är väl accepterade av spanjorerna.

Gert har fått hjälp med att starta upp det nya spanska företaget där han har tänkt börja med fem uthyrningsbilar.

– Jag kommer med tiden att ha max tio bilar, konstaterar Gert och tillägger att han ska ha mekaniker som fixar bilarna och kommer även att ha en service som innebär att han både kan hämta och lämna på flygplatsen.

Att konkurrera med de spanska uthyrningsfirmorna tror han inte blir något problem. Många svenskar känner sig tryggare när de hyr genom landsmän och flera har även haft problem med uthyrningsfirmor där kommunikationen varit lite si och så.

Paret Tillgren Svensson står nu i startgroparna att lämna Sverige och känner mest förväntan. Det är fortfarande sommarvärme i södra Spanien och sommarkläderna är nerpackade. Att trivas lär inte bli så svårt. Gert och Lisbeth är med i tre olika forum där de utbyter tankar och tips när det gäller att leva i Spanien. Men trots det är det viktigt med kunniga kontakter för att undvika missförstånd och kostsamma misstag.

– Fungerar det inte så är det ju bara att flytta hem igen, konstaterar Gert och tillägger att man får tagga ner några steg när man blir spanjor.

Det blir med största säkerhet en annan livsrytm vilket Gert tror beror på ett annorlunda klimat.

– Det går helt enkelt inte att ha samma tempo när temperaturen blir alltför hög, konstaterar Gert.

Med andra ord hoppas han på ett lite lagom arbetstempo, god mat och dryck samt ett umgänge med vänner under den spanska solen. Högst efterlängtat när det är som allra mörkast i Sverige.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.