Annons

Etiopiskt flyg bombar Tigray – igen

Den etiopiska militären har flygbombat den konflikthärjade regionen Tigrays huvudstad Mekele – för fjärde gången denna vecka.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Etiopisk militär har flygbombat regionen Tigrays huvudstad Mekele igen.
Etiopisk militär har flygbombat regionen Tigrays huvudstad Mekele igen.Foto: Johan Hallnäs

Uppgifter om måltavlan går isär. Enligt de tigreanska styrkorna och uppgifter från hjälparbetare fälldes bomberna över ett universitetsområde. Enligt centralstyret i Addis Abeba var det en träningsanläggning som "terrororganisationen" Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) använder.

Det finns inga uppgifter om dödade eller skadade.

Annons

Ett FN-flygplan som var på väg till Mekele för att bistå den humanitära insatsen där tvingades vända om med anledning av bombningarna, uppger två källor som är delaktiga i insatsen för AP. Enligt den etiopiska regeringen hade FN-planet och bombflygplanen olika rutter vid skilda tillfällen.

Hjälpinsatserna i Tigray utgår från regionens största stad Mekele, men enligt FN har bara en bråkdel av biståndet tagit sig igenom den blockad som regeringen upprättat kring konfliktområdet. Unicef har slagit larm om att omkring 100 000 barn hotas av svält.

Striderna mellan tigreanska styrkor och det etiopiska centralstyret bröt ut i november i fjol. TPLF, som har varit ledande när regionen haft ett stort mått av självstyre, hade då meddelat att man inte längre erkände regeringens legitimitet.

Etiopiska styrkor inledde en offensiv och fick stöd av eritreanska styrkor som korsade gränsen i norr. Hundratusentals av Tigrays omkring sex miljoner invånare har drivits på flykt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons