GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Ett par hus har sålts”

– Vi hade väntat oss en större reaktion. Det säger Jimmy Ekborg med anledning av de brev som skickades ut till 60 husägare av ödehus i Osby kommun i slutet av juni i år.
Osby • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:22

– Ett par hus har kommit ut på marknaden till försäljning och sålts. Vi hade räknat med kanske sex, sju, fortsätter Jimmy Ekborg, näringslivsutvecklare i Osby kommun. Men vi har fått ett antal samtal och etablerat en kommunikation.

Han berättar att upp mot tio personer uppgivit att de kanske längre fram kan tänka sig att lägga ut fastigheterna till försäljning. Andra har svarat att de har fastigheten som sommarhus men vistas där sporadiskt.

– Många har uppfattat brevet som en trevlig kontakt, säger Jimmy Ekborg.

1 200 hus tomma

Det var kring midsommar som ett brev skickades ut till 60 ägare av hus, som såg tomma och obebodda ut. Bakgrunden är en inventering av ödehus som gjorts i kommunen och där man hittat över 1 200 fastigheter på landsbygden i Osby kommun som såg ut att vara öde och där ingen var folkbokförd.

Målet är att skapa fler möjligheter att bo på landsbygden.

– Trycket är stort, säger Jimmy Ekborg. De hus som säljs kommer till mäklare men i många fall hinner de inte läggas ut förrän en köpare anmält sig och affären är klar. Det är ett stort driv.

Vill vara nära naturen

– Vi ser att pandemin har gjort att många vill vara nära naturen och efterfrågan att bo på landsbygden har ökat, liksom prisbilden. Men det finns inte ett stort utbud så det är därför vi med vårt brev velat väcka en tanke om att hyra ut eller eventuellt sälja de hus som står tomma.

– Osby har 58 tågstopp varje dag, och det påverkar de som vill bosätta sig på landsbygden, så den här aktionen är inte avslutad. Det är bara att höra av sig till mig så hjälper vi till på bästa sätt. Det kan ju också vara så att man missat det här brevet och då är det bara att kontakta mig.

Osby kommun vill gärna att tomma hus på landsbygden antingen hyrs ut eller säljs eftersom trycket att flytta ut på landet är stort.
Osby kommun vill gärna att tomma hus på landsbygden antingen hyrs ut eller säljs eftersom trycket att flytta ut på landet är stort.
Foto: Christel Lind/TT
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.