GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

FN-ländernas uppmaning: Respektera uigurer

Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 09:07
En demonstration till stöd för bland annat uigurerna, ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk, utanför den kinesiska ambassaden i London.
En demonstration till stöd för bland annat uigurerna, ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk, utanför den kinesiska ambassaden i London.
Foto: Matt Dunham/AP/TT

43 nationer, bland dem USA samt flera europeiska och asiatiska länder, har skrivit under en deklaration i vilken de uppmanar Kina att respektera minoritetsgruppen uigurers rättigheter.

Sverige uppges vara ett av länderna som undertecknat dokumentet.

"Vi uppmanar Kina att tillåta omedelbar, meningsfull och obegränsad tillgång för oberoende observatörer i Xinjiang, bland dem FN människorättskommissarie och hennes medarbetare", heter det i uttalandet som lästes högt i FN av Frankrikes FN-ambassadör.

Xinjiang är den region i Kina där många uigurer bor. Människorättsorganisationer har publicerat rapporter om tortyr, massgripanden och interneringsläger av den muslimska minoritetsgruppen där.

Peking, som förnekar anklagelser om folkmord och etnisk rensning, i Xinjiang reagerade med ilska på utspelet. Landets FN-ambassadör säger att det innehåller "lögner" och är en del av en "sammansvärjning för att skada Kina".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.