Annons

Förundersökning om tantrafestival läggs ned

Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Festivalen samlade omkring 500 personer. Mer än 100 testades positivt för covid-19. Arkivbild.
Festivalen samlade omkring 500 personer. Mer än 100 testades positivt för covid-19. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En tantrafestival i somras ledde till att mer än 100 personer smittades med covid-19. Händelsen polisanmäldes, men fallet kommer inte att leda till åtal – förundersökningen har lagts ned.

– Kravet är att det ska vara grovt oaktsamt för att anses vara fullbordat brott och dit når vi inte, säger förundersökningsledare Fabian Wallerström till SVT Värmland.

Annons

Frågan var om arrangörer och deltagare gjorde sig skyldiga till fara för annan, när de samlades på Ängsbacka kursgård i Molkom, norr om Karlstad, och umgicks nära.

– Av det som har framkommit i utredningen så finns inte anledning att anta att vare sig arrangörer eller kursdeltagare visat en sådan oaktsamhet som krävs för att det ska anses vara brottsligt, säger Fabian Wallerström.

Smittoutbrottet fick till följd att Norge skärpte reglerna för inresa från Värmland över gränsen markant.

Tantra är en beteckning på vissa texter inom buddhism och hinduism som bland annat beskriver yoga och rituella handlingar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons