GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gängen var en del av Einárs liv

Motivet bakom nattens dödsskjutning av rapartisten Einár är ännu oklart.
19-åringen hade länge befunnit sig i gängkriminella kretsar och varit inblandad i olika rättsfall, både som offer och gärningsman.
Nästa vecka var han kallad att vittna i hovrätten om den förnedrande kidnappning han utsattes för förra våren av ett kriminellt nätverk.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 16:16
Tända ljus i närheten av platsen där artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad.
Tända ljus i närheten av platsen där artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nils Grönberg, som rapparen egentligen hette, ville själv inte delta i utredningen om kidnappningen. Därför blev nog få förvånade när han inte dök upp i tingsrätten den 24 maj i år, när den stora rättegången mot det så kallade Vårbynätverket kommit till punkten människorov.

Grönberg var kallad att i egenskap av brottsoffer vittna om dagen våren dessförinnan, då han utsattes för den förnedrande kidnappningen och rånades på dyra ägodelar. Vittnade gjorde däremot hans mamma, som var den som anmälde händelsen till polisen.

– Han sade att jag inte skulle anmäla. Men jag måste anmäla att det är ett rån och att det försvunnit saker. Jag är mamma till dig, berättade hon i rätten.

"Inte avsikt"

På torsdag nästa vecka ska fallet, som överklagats av flera av de inblandade, tas upp i Svea hovrätt. Det hade beslutats om att göra ett nytt försök att förhöra Nils Grönberg. Men hovrätten har inte lyckats få tag på honom för att kunna delge honom kallelsen till att vittna, uppger en handläggare för TT.

Anna Stråth, åklagare som lett förundersökningen mot Vårbynätverket, hade inte räknat med att Nils Grönberg skulle komma till rätten denna gång heller.

– Han har ju framförallt under förundersökningen uttryckligen sagt att han inte vill medverka, sedan har inte tingsrätten lyckats delge honom och hovrätten har skickat kallelse och inte lyckats delge honom. Så det tyder definitivt på att han inte hade för avsikt att medverka, säger Anna Stråth.

TT: Påverkar det som nu hänt rättsprocessen?

– Nej inte direkt. Det här kommer innebära att det blir samma sak som i tingsrätten, det vill säga att vi inte fick möjlighet att höra honom i domstol.

Hot och våld

Det allt handlar om är händelser som utspelade sig under våren 2020. I mars gjorde Vårbynätverket ett första kidnappningsförsök med hjälp av en annan rapartist, som den aktuella dagen skulle befinna sig i en musikstudio med Nils Grönberg. Försöket stoppades dock den gången då de involverade tyckte att det var för mycket "aina" (poliser) ute.

Några veckor senare återupptogs planerna och den gången fullföljdes kidnappningen, dock tillsammans med en annan rappare. I en lägenhet i Vårberg söder om Stockholm utsattes Nils Grönberg för hot, våld och förnedrande behandling. Alltihop fotograferades dessutom och han rånades på en Rolexklocka och guldkedjor.

Efter kidnappningen försökte nätverket pressa Nils Grönberg på pengar i utbyte mot att de inte skulle publicera bilderna. Då Grönberg höll sig undan och beslutade nätverket att en bomb skulle placeras utanför hans mammas bostad. Det blev dock aldrig av.

Tidigare dömd

Varken under förundersökningen eller tingsrättsförhandlingen har det framkommit något tydligt motiv till kidnappningen, enligt åklagare Anna Stråth.

Om kidnappningen har någon koppling till gårdagens mord på Einár finns det inga uppgifter om. Motivbilden är oklar och polisen har officiellt inte gått ut med om mordet har någon gängkoppling.

Einár har under åren umgåtts i gängkriminella kretsar och är själv dömd för flera brott. En period satt han placerad på HVB-hem enligt lagen om vård av unga, LVU, vilket han själv berättat om i flera intervjuer.

– Det beror på olika skäl och incidenter som hänt. Alla kanske inte har gjort de bästa valen i livet. Vissa gör grövre saker, vissa mindre, men alla har sina problem. Jag har haft mycket ögon på mig. Polisen och socialtjänsten ser mig som den stökiga ungen. Det finns en historia bakom allt och det kanske inte bara är jag som gör saker, men eftersom jag rappar drar jag till mig mycket uppmärksamhet, har han tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

I början av oktober ska Einár enligt Expressen och Aftonbladet vara en av flera som greps efter en knivskärning på en krog i centrala Stockholm. Händelsen rubricerades som mordförsök.

Erika Nekham/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.