GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Glädjen över att få ta ton

Publiken slår sig ner, strålkastarna över Röda salongen tänds, dirigenten höjer dirigentpinnen och så är Hässleholms stadsmusikkår äntligen i gång.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

På söndagskvällen klockan 18.00 är det dags för kårens Höstkonsert i Röda salongen under ledning av Anders Rosengren, till vardags kommunens kulturchef.

Det är första gången sedan den åttonde mars 2020 (internationella kvinnodagen) som Stadsmusikkåren ger en konsert.

– Ja, bortsett från en konsert i augusti då vi spelade utomhus när det var fotbollsderby i Hässleholm mellan IFK och HIF, berättar Gunilla Dahlberg som är flöjtist i orkestern och ordförande för stadsmusikkåren, som spelat för hässleholmarna sedan 1957.

Stadsmusikkåren har konsert på söndag.
Stadsmusikkåren har konsert på söndag.Foto: Sofia Åström

Hur känns det att få komma igång?

– Fantastiskt, äntligen! En mycket efterlängtad musikgemenskap och underbart att få möta en publik igen, säger Anders Rosengren och Gunilla Dahlberg nästan i munnen på varandra.

Pandemin har inte bara satt hela konsertverksamheten på ofrivillig paus. Möjligheten att repetera tillsammans försvann också när coronasmittan tog över landet.

– Men under hösten har vi kommit igång kunnat repetera med orkestern i Blå salongen, berättar Anders Rosengren.

Hässleholms stadsmusikkår har inte längre en fast dirigent, men Anders Rosengren, trumpetare och utbildad på Musikhögskolan i orkesterledning, ska dirigera söndagens konsert och även kårens nyårskonsert den 30 december.

Vad blir det för musik?

– Vi satsar på välkomnande musik med hög igenkänningsfaktor, bra musik helt enkelt som filmmusik, musikalmusik, rockmusik och någon marsch. Det blir en rolig konsert, säger Anders Rosengren.

Välkomnande musik med hög igekänningsfaktor. Så beskriver Anders Rosengren musiken som Stadsmusikkåren spelar på söndag.
Välkomnande musik med hög igekänningsfaktor. Så beskriver Anders Rosengren musiken som Stadsmusikkåren spelar på söndag.Foto: Sofia Åström

Upp på Röda salongens scen kommer också två unga solister under konserten. Publiken får möta tolvårige trumpetaren Marcus Rydström och Albert Högström, 15, år som spelar xylofon.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.