Kultur och nöje

Henriksson tar en tur på egna vägar

Henrik Henriksson, uppvuxen i Bjärnum, är aktuell med Amir Aly-producerade singeln ”Sunday Driver”.
Foto: Lars Brundin
Kultur och nöje
Kultur och nöje Henrik Henriksson, singer/songwriter med rötterna i Bjärnum, är aktuell med: ”Sunday Driver”. En Amir Aly-producerad singel där Henriksson backas av Malmös rockelit.

Musikvideon på Youtube. En äldre man tar en söndagstur i sin Volvo Duett. Han känner till livets skiftningar, han är uppmärksam på de små men viktiga detaljerna – skönheten i naturen alldeles runt husknuten.

Bakom ratten. Dan Henriksson, 85 år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Amanda Lind: "Här gick vår gräns"

'Håller vi inte i arbetet med återhämtningen, stärker vi inte kulturskapares villkor efter den här hårda smällen,' säger avgående kulturminister Amanda Lind (MP).
Foto: Duygu Getrien/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon ser med stolthet tillbaka på de stora krispaketen till kulturen – men önskar att pandemilagen hade införts tidigare. En frustrerad Amanda Lind tvingas nu avgå som kulturminister.
– Personligen är det naturligtvis en sorg, säger hon.

Miljöpartiets partistyrelse var enig om att lämna regeringen när Moderaterna, KD och SD:s budget röstades igenom i riksdagen. Amanda Lind fick höra nyheten att Centern inte stöttade regeringens budget efter att hon medverkat vid en presskonferens om vaccinpass. På plats i arbetsrummet på kulturdepartementet tvekar hon inte inför frågan om huruvida MP tog rätt beslut.

– Att vi som grönt parti ska sitta i regering och administrera en budget framförhandlad med Sverigedemokraterna, som innebär stora neddragningar på klimatsatsningar, slakt av skyddad natur, sänkt bensinskatt. Det vill vi inte, säger hon och berättar att det alternativet "inte fanns på kartan".

– Någonstans måste man ha sina ideologiska röda linjer, och här gick vår gräns.

TT: Många skyllde situationen kring omröstningen på Miljöpartiet. Vad säger du om det?

– Den är en liten del av ett väldigt långt skede som började redan i somras med en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Sedan har det varit många turer och många partier som har ställt ultimativa krav. Miljöpartiet har varit konstruktivt hela vägen, säger Amanda Lind.

Möttes av kritik

Mycket av det Amanda Lind hade på gång lades på is när partiet hamnade i en övergångsregering – inte minst skulle de sjösätta sin rekordstora budget.

– Det är klart att det är frustrerande att inte få fortsätta jobba med det, säger hon.

För henne personligen svider avgången. Arbetet med den kulturbransch som drabbades hårt av corona har varit intensivt. Hon pekar stolt på två tavlor av Victoria Andersson som hänger i arbetsrummet – de har köpts in av Statens konstråd och Moderna museet, som fick 25 miljoner kronor var för att stötta samtidskonstnärer.

– Det känns lite fint, nu hänger den på väggen här, säger Amanda Lind.

I början av pandemin möttes hon dock av kritik från branschen, då flera menade att hon inte agerade tillräckligt fort med räddande insatser. Komikern Jonas Gardell krävde till och med att hon skulle avgå – en orättvis kritik, enligt Amanda Lind.

– Från dag ett har jag tagit strid för kulturens villkor både när det gäller restriktionerna och krisstöden. Sedan får man inte alltid sin vilja igenom. Det är förhandlingar inom regeringen och man kan inte alltid säga vad som sker utåt, säger hon.

TT: Vad önskar du att du hade gjort bättre?

– Jag hade önskat att pandemilagen införts tidigare. Jag gjorde vad jag kunde. Att den kom på plats var väldigt viktigt men hade det skett tidigare hade det underlättat för väldigt många, inte minst den första sommaren och hösten.

Pandemin inte över

Mest stolt är Amanda Lind över att hon "har tagit strid för kulturen". Pandemin lärde henne inte något nytt om kultursektorns villkor, menar hon, men hon tror att den gjorde de tuffa villkoren synliga för fler.

– Många konstnärer kämpar. De stöd som togs fram var inte helt anpassade för hur konstnärer verkar i dag. Oregelbundna anställningar, ofta låga inkomster, egenföretagare eller att man kombinerar egenföretagande med en anställning – allt det gjorde att många föll mellan stolarna.

Hon betonar att pandemin inte är över. Trots att restriktionerna har lättat har besökarna inte hittat tillbaka till kultursektorn. Den kommande regeringen måste arbeta med en långsiktig återhämtningsplan för kulturen.

– Vi har fått igenom många krisstödspaket som har varit avgörande för kultursektorns överlevnad, en rekordstor budget, flera viktiga konkreta reformer på plats som införandet av produktionsrabatter, stärkta konstnärsstöd, och stöd till regional kultur. Det gäller att hålla i det här nu.

En annan tråd som hon hoppas att hennes efterträdare tar upp är frågan om kulturens frihet, som har varit en av Linds hjärtefrågor.

– Det ska inte råda några tvivel kring att vem som styr på kulturdepartementet inte ska påverka vilken konst som skapas av det svenska kulturlivet.

Kandiderar till riksdagen

Amanda Lind slutar som minister men säger sig vilja fortsätta arbetet för fri kultur och allas rätt till kulturupplevelser.

– Det är frågor som jag har haft nära mitt hjärta i så många år. Så det kommer jag fortsätta att göra. Men i vilken form, det återstår att se.

Hennes plan är att kandidera till riksdagen i valet i höst.

TT: Har du en förhoppning om att bli kulturminister igen?

– Det skulle vara en ära att få vara Sveriges kulturminister igen – om jag ges möjligheten.

Elin Swedenmark/TT

Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är 'frustrerande', menar Amanda Lind.
Att behöva lämna posten som kultur- och idrottsminister mitt under mandatperioden är "frustrerande", menar Amanda Lind.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Bakgrund: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala. Uppvuxen i Luleå och numera boende i Härnösand och Järna.

Gift med filmkonstnären Björn Ola Lind. Hon har tre barn och två bonusbarn.

Är legitimerad psykolog.

2019 blev hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor i regeringen Löfven. Då hade hon bland annat varit kommunalråd i Härnösand.

Under coronaviruspandemin fick Lind hård kritik följt av avgångskrav efter en debattartikel signerad författaren Jonas Gardell i Expressen. Gardell menade bland annat att Lind inte försvarat kulturens villkor inom regeringen.

Källor: Regeringskansliet med flera.

FAKTA

Fakta: Amanda Lind om:

... budgeten som lades fram av M, KD, SD:

– De har ju utgått från vår budget och inte gjort några neddragningar när det gäller kulturbudgeten. Alla partier behöver se att vi behöver satsa på kultur, och det var bra. Jag är stolt över att tillhöra ett parti som konsekvent har prioriterat kulturen i förhandlingarna. Det har varit en kraft och en styrka för mig.

... hur det har varit att driva kulturpolitik under pandemin:

– Det som har varit tuffast är att se människor må dåligt under pandemin. Alla som drabbats av sjukdomen, men inom kultursektorn har människor också tappat jobbet, verksamheter har varit tvungna att lägga ner. Det har varit en enormt tuff situation för alla aktörer inom kulturen. Det har varit tungt. Men det har också gett mig kraft att kämpa.

... nuvarande situation för svensk kultur:

– Det är fortfarande väldigt tufft. Jag har dagligen kontakt med olika kulturaktörer som kämpar med situationen. Men jag är hoppfull. Vi har en rejäl budget för nästa år och många regioner och kommuner planerar att satsa. Det räcker inte bara med att staten satsar, det måste alla göra. Jag tror också att det har gått upp för många svenskar hur mycket kulturen betyder. Jag är glad att årets julklapp blev ett evenemang. Jag hoppas verkligen att svenska folket dels går och vaccinerar sig, så man kan fortsätta besöka kulturevenemang och dels ger bort ett kulturevenemang till sina nära och kära.

Kultur och nöje

Disney ville radera Beatles fula ord

Beatles-medlemmarnas språk föll inte Disney i smaken. Pressbild.
Foto: Disney+/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Strömningstjänsten Disney + ville censurera Beatlesmedlemmarnas mustiga språk i den nya Peter Jackson-dokumentären "The Beatles: Get back", rapporterar NME.

Jackson har gått igenom 200 timmar inspelat material för att färdigställa filmen. Han säger till tidningen att när den var klar visades den för de två kvarvarande medlemmarna Paul McCartney och Ringo Starr – som inte ville ställa upp på Disneys krav.

– Disney ville ta bort alla svordomarna. Men Ringo och Paul sa "Det var så vi pratade. Filmen visar en väldigt sanningsenlig bild av hur vi var. Det är så vi vill att världen ska se oss." De vill inte tvätta bort någonting, säger han.

"Get back" följer John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr under arbetet med albumet "Let it be", det är en minidokumentärserie på över sju timmar uppdelad på tre avsnitt.

Kultur och nöje

"För gammal" Vargas Llosa väljs in i akademi

Peruanske författaren Mario Vargas Llosa väljs in i Franska Akademien. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Franska Akademien väljer in den peruanske författaren Mario Vargas Llosa, trots att han enligt stadgarna är tio år för gammal och aldrig har skrivit litteratur på franska, rapporterar AFP.

Den Nobelprisbelönade författaren är 85 år. För elva år sedan införde Franska Akademien, på grund av ledamöternas höga snittålder, en ändring i sina stadgar där personerna som väljs in får vara max 75 år gamla.

Mario Vargas Llosa är heller inte bosatt i Frankrike utan i Madrid, men har tidigare i sitt liv bott i Paris, skriver Le Monde. Han valdes in med 18 av 22 röster, enligt ett uttalande från Franska Akademien.

Franska Akademien grundades 1635 och delar bland annat ut Goncourtpriset – Frankrikes finaste litteraturpris. I fjol drabbades Akademien av två avhopp och man har haft svårt att hitta ersättare. Efter invalet av Vargas Llosa står fortfarande fem av institutionens 40 stolar tomma.

Kultur och nöje

Musikproducent dömd för misshandel

Kultur och nöje
Kultur och nöje En framgsångsrik musikproducent döms i tingsrätten för att ha misshandlat sin tidigare flickvän, en känd artist, skriver Aftonbladet. Mannen döms till villkorlig dom och skadestånd.
PREMIUM

Misshandeln inträffade 2017 då musikproducenten ska ha tagit strypgrepp, hållit fast artisten och slagit henne med en metallstång. Artisten tog bilder på sina skador men vågade inte anmäla förrän tre år senare.

I åklagarens bevisning finns ett flertal meddelanden från kvinnan till vänner, där hon detaljerat beskriver misshandeln – men även ett meddelande från musikproducenten till kvinnan där han skriver att han betett sig som "en jävla galning" och att han tog ut sin ilska och frustration på henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

JK tar inte upp anmälningar mot Netflixserie

Robert Gustafsson i 'Den osannolika mördaren'. Pressbild.
Foto: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Justitiekanslern (JK) har beslutat att inte ta upp anmälan om förtal av avliden i Netflixserien "Den osannolika mördaren", rapporterar SVT Nyheter.

I tv-serien utmålas den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som statsminister Olof Palmes mördare. En person har JK-anmält serien för förtal med anledning av att Engström inte har fällts för mordet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Kultur och nöje

Selma från Kristianstad är Zlatans syster på bio

Nöje: Intervju Selma Mesanovic
Foto: Lasse Ottosson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det handlar om att: Våga tro på en dröm. Våga ge sig ut på en resa i det okända. Selma Mesanovic vågade. I januari ser vi 24-åringen från Kristianstad som Sanela, Zlatan Ibrahimovics syster, i ”Jag är Zlatan”.

Seneftermiddag. Mörkret har lagt sig över Kristianstad. Lasse, tidningens fotograf, fixar ljussättningen – Selma Mesanovic skrattar och säger: ”Jag gillar spotlighten.”

Bra. Den spontana glädjen och tryggheten blir viktig när alla vill veta: Vem är hon ... 24-åringen med ett blankt CV som skådespelare ...?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Direktsänt julmys med kocken Susanne Jonsson

Susanne Jonsson bjuder in till direktsänt julstök i köket. Pressbild.
Foto: Sveriges Radio
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 28 november bjuder tv-kocken Susanne Jonsson in till en fyra timmar lång interaktiv direktsändning på SVT Play, med saffransbak, glöggmingel och pyssel.

Jonsson, känd från "Go kväll", öppnar sitt kök i Sörmjöle utanför Umeå för gäster som Olof Wretling, Farah Abadi och Julia Tuvesson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Julböcker - en trend här för att stanna

'Julbrevet' av Kjersti Herland Johnsen är en av årets julromaner.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Fler vill läsa julböcker och det märks på årets utbud.
Mysterier, moderna julromanser, novellsamlingar och julrealism finns bland nyheterna i år.
PREMIUM

Gnistrande omslag med snöflingor, och inte så mycket diskbänksrealism. Det är vad bokhandlarna skyltar med inför juletider, enligt Zandra Weldon, som är förläggare hos Lind & Co. Det mest populära är julromanser eller en mysig juldeckare.

– Det ska vara mycket julmys. Sedan kan det fortfarande finnas en deckargåta men det är viktigt att det är snö och bakat julgodis, säger Zandra Weldon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL